VESTI

Saradnja na unapređenju istraživačko-razvojne infrastrukture i značaj javnih nabavki inovacija

Dec 12, 2018

Novi Sad – 12. decembra, 2018. godine - Drugi sastanak Nacionalne ekspertske grupe (NEG) u okviru projekta Učvršćivanje izvrsne istraživačke infrastrukture u dunavskom regionu (RI2integrate), održan je danas u Biznis inkubatoru Novi Sad.
 
Tema drugog po redu sastanka bila je analiza i davanje preporuka na dva dokumenta koja je projektni tim pripremio u prethodnom periodu, a koja se odnose na važnost javnih nabavki inovativnih proizvoda I usluga, kao I na stanje javnih nabavki inovacija u Srbiji.

Zaključak I preporuka NEG grupe je da se postupku  javnih nabavki inovacija u Srbiji mora dati veći značaj u narednom periodu, te da će iskustva iz  pilota koji će se u okviru RI2integrate projekta realizovati na ovu temu biti od velike koristi u daljem unapređenju ekosistema za razvoj inovativnih proizvoda I usluga u Srbiji.
 
Nacionalna ekspertska grupa (NEG) okupila je predstavnike akademske zajednice, naučnih i strukovnih organizacija i udruženja.

Projekat RI2integrate je deo Transnacionalnog programa Dunav, u čijoj realizaciji kao partner iz Srbije učestvuje Razvojna agencija Srbije.

U realizaciji projekta, koji traje do juna 2019. godine, učestvuje ukupno 17 partnera iz: Mađarske, Rumunije, Češke, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke I Srbije.

Osnovni cilj projekta je istraživanje potencijala za ekonomski razvoj i unapređenje integracije funkcionisanja investicionih projekata Evropske unije za razvoj istraživačko-razvojne infrastrukture, a kroz realizaciju inovativnih instrumenata za učenje javnih politika o makroregionalnom učvršćivanju ove infrastrukture u Dunavskom regionu.