VESTI

Šabac, Niš, Bečej i Kruševac proglašeni Šampionima lokalnog razvoja 2018/2019

Jul 03, 2018

BEOGRAD – 3. jula, 2018. godine - Razvojna agencija Srbije podržala je projekte za razvoj lokalnih samouprava, koje je realizovao NALED, a na konferenciji „Šampioni lokalnog razvoja“, održanoj u Skupštini grada Beograda, uručena su priznanja pojedincima, gradovima i opštinama, koji su svojim radom doprineli razvoju opština.

Pobednici drugog ciklusa takmičenja za gradove i opštine „Šampioni lokalnog razvoja“, su:

  1. U kategoriji „Privlačenje investicija“ šampionsko zvanje poneo je Niš dok je vicešampion grad Vranje.
  2. Prvo mesto u kategoriji „Podrška privredi“ pripalo je Šapcu, a drugo Staroj Pazovi.
  3. Najbolji u kategoriji „Servis građana“ i dvostruki šampion u drugom ciklusu je Šabac, u pratnji Mionice kao vicešampiona.
  4. Šampionsko rešenje u kategoriji „Efikasna uprava“ ponudila je opština Bečej dok je drugo mesto pripalo Vrnjačkoj Banji.
  5. U kategoriji „Promocija turizma i kulture“ šampion je grad Kruševac, a vicešampion Loznica.

Zvanje šampiona i vicešampiona ponele su samouprave koje su reformama administracije i primenom novih modela i pristupa značajno unapredili kvalitet života u lokalnoj zajednici i nivo usluga prema građanima, privukli investicije i uspostavili saradnju sa postojećom privredom.

Priznanja su uručili: potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, predsednik IO NALED-a Dejan Đokić i direktorka Sektora za planiranje i razvoj u RAS Ana Žegarac, s predstavnicima Radio-televizije Srbije i Udruženja novinara Srbije.

Priznanja su uručena i novinarima, pobednicima konkursa „Reforma lokalne administracije u službi ekonomskog razvoja“ koji su realizovali NALED i UNS uz podršku RAS. Prvo mesto osvojila je novinarka dnevnog lista Kurir Slavica Tomčić, druga pozicija pripala je novinaru RTV Kruševac Slobodanu Radičeviću, a treće novinarki RTS-a Tamari Tankosić.

Serifikati o uspešno završenim obukama otišli su u ruke 50 žena, članica zanatskih udruženja iz Čačka, Leskovca, Loznice, Šapca i Sremske Mitrovice. Veštine koje su stekle pomoći će im u obezbeđivanju radnog angažmana i plasmana rukotvorina.