VESTI

Podrška mentora za 1.600 privrednika u saradnji sa JICA

Sep 20, 2017

BEOGRAD – 20. septembar, 2017. godine – Više od 1.600 mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika je kroz programe Razvojne agencije Srbije (RAS) dobilo podršku mentora u poslovanju, po metodologiji razvijenoj kroz dugogodišnju  saradnju sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA).


Kao rezultat višegodišnje uspešne saradnje, danas je u Beogradu svečano obeležen i njen nastavak i to kroz projekat  „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSPP u zemljama Zapadnog Balkana, faza 2, 2017-2020“,  koji će RAS i JICA realizovati sa razvojnim agencijama iz Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore i Makedonije.

Projekat se odnosi na unapređenje standardizovane usluge mentoringa u Srbiji, kao i nastavak transfera srpske ekspertize na polju mentoringa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji, uz podršku japanskih eksperata.

Gospođa Katarina Obradović-Jovanović, pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije, uz veliku zahvalnost Vladi Japana i partnerima iz JICA na dugogodišnjoj saradnji i zajedničkom uspehu, istakla je da je ovo jedan od veoma malog broja projekata JICA koji ima regionalni karakter, kao i redak primer da JICA podržava četvrti projekat zaredom u jednoj zemlji.

JICA je već duže od 40 godina angažovana na razvoju MSPP u brojnim zemljama sveta i ima iskustvo od preko 470 projekata, dok je trenutno 30 u toku.  Drago nam je da ćemo ovo iskustvo nastaviti da primenjujemo i u daljem razvoju mentoringa u regionu Zapadnog Balkana. Kroz novu fazu projekta, JICA će uvesti i KAIZEN metod u postojeću uslugu mentoringa sa ciljem da MSPP uz kontrolu kvaliteta unaprede i sopstvenu produktivnost“ – istakao je gospodin Tošijuki Nakamura, generalni direktor Sektora za industrijski razvoj i javnu upravu JICA. Takođe, dodao je da JICA uvek naglašava da su međusobno razumevanje i poverenje ključ za uspeh svih projekata, te izrazio zadovoljstvo što će svi učesnici projekta zajednički raditi upravo na kreiranju još boljih uslova za razvoj MSPP sektora u ovom regionu.  

Direktor Sektora za planiranje i razvoj RAS, Ana Žegarac je istakla da rezultati dosadašnje saradnje govore o značaju projekta navodeći da je istraživanje RAS o značaju mentoring podrške u Srbiji pokazalo da je čak 98% korisnika izrazilo želju da dobije dodatnu mentorsku podršku, a 90% je istaklo da su uz pomoć podrške mentora unapredili svoje poslovanje. „U naredne tri godine, uz podršku JICA i saradnju sa regionalnim razvojnim agencijama imamo mogućnost da MSPP u Srbiji pružimo unapređenu uslugu mentoringa, i da zajedno sa partnerima ta znanja proširimo i primenimo i u  Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.“

O značaju saradnje i promocije mentoringa govorili su i predstavnici ambasade Japana u Srbiji, dok su mentori iz Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije prezentovali  najbolje primere iz prakse.