VESTI

RAZVOJNA AGENCIJA SRBIJE PREDSTAVILA PROGRAME PODRŠKE PRIVREDNICIMA NOVOG PAZARA

Mar 29, 2017

NOVI PAZAR, 29. marta, 2017. godine - Vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić predstavio je danas u Novom Pazaru osam programa podrške preduzećima i preduzetnicima ističući da, na primer, početnici mogu da dobiju i do 70 odsto bespovratnih sredstava.

Sertić je rekao novinarima u novopazarskom Multimedijalnom centru, gde su predstavljeni programi za koje su nedavno objavljeni konkursi, da svi privrednici mogu da konkurišu, s obzirom da postoje i programi za podršku velikih preduzeća.

On je kazao da je posebna pažnja posvećena podršci početnika u biznisu, mladima i ženskom preduzetništvu, zatim povećanju izvoza, konkurentnosti, podizanju kapaciteta, novom zapošljavanju.

"Ozbiljan deo sredstava je država izdovojila za pomoć, pre svega malih i srednjih preduzeća. Cilj je da pomognemo firme koje žele da se razviju i zapošljavaju i da podižu kapacitete na viši nivo", rekao je Sertić.

On je podsetio da početnici mogu da dobiju do 70 odsto opravdanih početnih troškova i da ta sredstva mogu da dobiju oni koji osnivaju firmu bez obzira da li su nezaposleni ili već rade u državom ili privatnom sektoru.

"Preduzećima koja već rade dajemo do 50 odsto sredstava i do 60 odsto sredstva za klastere i orgnizacije koje okupljaju privrednike, komore i druge asocijacije koje podržavaju privrednike u njihovoim razvoju", rekao je Sertić.

Kako je rekao, RAS hoće da nevladin sektor bude partner u obukama, mentoringu i kontroli rada, ali i u izražavanju zajedničkih stavova.

Sertić je naglasio da se svi programi realizuju kroz 16 regionalnih razvojnih agencija i da tu rade stručni ljudi koji su otvoreni da pomognu svakom privedniku.

Gradonacelnik Nihat Biševac je rekao da je cilj lokalne samouprave da pomogne domaćim privednicima i zahvalio RAS-u.

On je istakao da puno znači ta pomoć pošto u Novom Pazaru nije bilo stranih investitora, a lokalna vlast je izvojila skromnih 20 miliona dinara za podršku privrednicima.

Biševac je naglasio da će programi RAS-a biti od pomoći za osnivanje novih firmi i otvaranja novih radnih mesta.

Direktor Regionalne razvojne agencije SEDA Samir Kačapor je rekao da pružaju sve informacije privrednicima iz tog kraja kako bi se povećala proizvodnja i izvoz na nova tržišta, ali i ohrabrili mladi i početnici u biznisu.

Kačapor je kazao da se tako podstiče preduzetnički duh po kome je, inače, poznat Novi Pazar.