VESTI

RAS na Samitu mladih lidera 2020

Sep 05, 2020

V.d. direktor Razvojne agencije Srbije (RAS), Radoš Gazdić učestvovao je kao jedan od govornika na Samitu mladih lidera 2020, održanom na Staroj Planini u organizaciji Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta.

 

Gazdić je, uz predstavnike resornih ministarstava i predstavnike studentskih parlamenata, govorio o perspektivama obrazovanja, kreiranju kompetentnih kadrova i načinima poboljšanja studentskog standarda.

Takođe, na skupu je bilo reči o saradnji privatnog sektora sa visokoškolskim ustanovama i usmeravanju studenata u daljem razvoju njihovih profesionalnih karijera, kao i značaju dualnog obrazovanja u oblasti visokog obrazovanja.

Kako su istakli predstavnici studenata Zakon o dualnom obrazovanju doprineo bi tome da studenti već od upisa na fakultet budu upoznati sa svojim budućim poslom, vidljivost kadrova je u Srbiji umnogome olakšana uvođenjem informacionog sistema u obrazovanje.

Jedan od zaključaka Samita jeste i to da bi praktikovanje stručnog rada i sticanje veština u vreme studiranja značajno doprinelo spremnosti da se studenti posle fakulteta brže integrišu na poslu, pa čak i da zauzimaju liderske pozicije.

Mimo v.d. direktora RAS-a, na Samit su učestvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević predstavnici ministarstva omladine i sporta, predstavnici Službe za upravljanje kadrovima Vlade Srbije, Studentske konferencije univerziteta Srbije, Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda, Ustanove Studentskog centara ,,Beograd“, Studentskog odmarališta Srbije, kao i studenti i profesori sa visokoškolskih ustanova.