VESTI

RAS na Konferenciji „Grow Up – snaga zemlje“

Jun 01, 2023

Radoš Gazdić, direktor Razvojne agencije Srbije, učestvovao je na panelu – Lanci snabdevanja i izvozna šansa koji je organizovan u okviru regionalne konferencije Grow Up na Kopaoniku


Jedinstvena debata, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredna komora Srbije, odžana je kroz pet panela 31. maja i 1. juna 2023. godine na Kopaoniku.

Više od 30 stručnjaka iz zemlje i regiona govorilo je tokom dva dana. Prisutnima su se obratili domaći i strani eminentni naučnici i profesori, najviši zvaničnici Vlade Srbije, ministri iz regiona - Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, predstavnici međunarodnih institucija, EU, javnih preduzeća, kao i poslovna javnost.

Drugog dana Konferencije, direktor Razvojne agencije Srbije, Radoš Gazdić učestvovao je na panelu „Lanci snabdevanja i izvozna šansa“. Učesnici debate bili su i Dušan Radičević, generalni direktor Al Dahra Srbija, Miloš Mijović direktor MK Farming, Predrag Milenović, član izvršnog odbora i direktor divizije za poslovanje sa privredom Banka Intesa, prof. dr Dušan Živković, dekan poljprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Mladen Petković iz Privredne komore Vojvodine i Aleksandar Panovski, podsekretar pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Poslednjih godina svedoci smo velikih poremećaja u lancima snabdevanja. Pandemija korona virusa, blokada Suetskog kanala, kao i rat u Ukrajini izazvali su krizu na globalnom nivou. U tim situacijama, mali proizvođači i „kratki lanci snabdevanja“ pokazali su se kao rešenje.

Poljoprivreda na godišnjem nivou dorinosi 10 posto BDP, dok vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda iznosi oko 4,7 milijardi evra. S obzirom da je Srbija primarno poljoprivredna zemlja, nameće se pitanje kako i kojim programima podstaknuti poljoprivrednu proizvodnju i uskladiti sa potrebama i globalnim trendovima.

Domaća poljoprivreda suočava sa sa globalnim, regionalnim i lokalnim izazovima, te zahteva preduzimanje konkretnih mera. Razvojna agencija Srbije, godinama unazad pomaže ovaj sektor kroz program podsticaja za ulaganja u oblast proizvodnje prehrambenih proizvoda, program podsticaja radi automatizacije postojećih kapaciteta, program uključivanja domaćih preduzeća u lance dobavljača kao i kroz program Internacionalizacije.

Da bi mali domaći proizvođači opstali na tržištu, neophodno je udruživanje i formiranje zatvorenog funkcionalnog sistema. Sledeći korak je partnerstvo sa velikim trgovinskim lancima, zaključak je panela posvećenog lancima snabdevanja.

Na konferenciji „Grow Up – snaga zemlje“ otvorena su najznačajnija pitanja, ali i ponuđeni odgovori i rešenja.

 

Foto: TANJUG / Strahinja Aćimović