VESTI

RAS i JICA mentoring projekat podržavaju takmičenje Balkan Japan Bowl 2020

Feb 28, 2020

Originalno takmičenje u znanju iz japanske kulture i jezika, Balkan Japan Bowl 2020, održaće se 4. put u Srbiji u nedelju 1. marta sa početkom u 14 časova, a učesnici će biti studenti i učenici japanskog jezika iz Beograda, Šapca, Makedonije, Pule, Sarajeva, Banja Luke i Zagreba. Takmičenje podržavaju Razvojna agencija Srbije i JICA Projekat “Uspostavljanje i promocija usluge mentoringa za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu – faza 2”.

Na otvaranju će govoriti v.d. dekan Filološkog fakulteta prof. dr Ljiljana Marković, Nj.E. ambassador Japana,  g. Marujama Đunići, g. Hajaši Tošio, predstavnik Japanske fondacije, kancelarija u Budimpešti, a biće pročitano i pismo Nj.V. princeze Hisako Takamado. Hor Osme beogradske gimnazije izvešće himne Srbije i Japana, biće takođe organizovana demonstracija Aikido veštine.

Ove godine Balkan Japan Bowl  ima 16 prijavljenih timova, a kao i svake godine pripremljene su vredne negrade za sve takmičare: SEIKO dodeljuje svim  članovima pobedničkog tima po eksluzivni sat, a nagradu za drugo i treće mesto obezbediće i ove godine  JTI kompanija Japana Tobacco International, uz plakete i zahvalnice na učešću.

Takmičenje Japan Bowl u poznavanju japanskog jezika i kulture kreiralo je "Japan-America Society of Washington DC” iz Amerike, 1992. godine. Balkan Japan Bowl predstavlja formu originalnog takmičenja namenjenog studentima japanskog jezika i kulture na prostorima Balkana. Jedinstvenost ovog takmičenja je u tome što ono nije ograničeno na poznavanje jezika, već proverava i znanje studenata o japanskoj kulturi, društvu, svakodnevnom životu, istoriji, geografiji i trenutnim dešavanjima u toj dalekoj zemlji.

Reč je o timskom takmičenju u formi kviza. Svaki od timova sastoji se od najviše tri, a najmanje dva člana. Timovi i njihovi članovi na različite načine daju odgovore na pitanja iz brojnih oblasti života, jezika i kulture Japana. Pitanja se postavljaju na srpskom i japanskom jeziku

Takmičenje od početka pomaže Japanska fondacija, a podržava Ambasada Japana u Republici Srbiji. Organizatori takmičenja su: Filološki fakultet, JSEEBA (Poslovna asocijacija Japana i Jugoistočne Evrope), Aquafarm Srbija, The Japan-America Society of Washington DC i Japan Global Education. Takmičenje podržavaju i: Seiko, Tokyo club, JTI Senta, Go sushi, Kaizen instutut, JPAS, gradovi Karacu i Fuđimi (gradonačelnik Hošino Micuhiro), Mitsubiši Beograd. Svake godine Balkan Japan Bowl privlači sve više gostiju i zainteresovanih iz privrede.

Dodatne informacije mogu se naći na društvenim mrežama Instagram _balkanjapanbowl_  i Facebook: Balkan Japan Bowl .