VESTI

ProWine Shanghai 2024

May 08, 2024

Развојна агенција Србије (РАС) и Привредна комора Србије (ПКС) и ове године организују наступ домаћих привредника у оквиру Националног штанда на водећем кинеском међународном сајму вина и јаких алкохолних пића „ProWine Shanghai“ 2024

 

 

ProWine сајам у Шангају је "огранак" добро познатог сајма ProWine у Диселдорфу. Од своје премијере 2013. постао број један сајам у Кини за вина и алкохолна пића. Сваке године на сајму се представља око 800 излагача из 39 земаља, док манифестацију посети преко 20 хиљада професионалних посетилаца.

Овогодишњи сајам вина и алкохолних пића заказан је за период од 12. до 14. новембра. Пријаве за учешће отворене су до петка, 24. маја 2024. године, а шаљу се електронском поштом на e-mail: nina.mirkovic@pks.rs.

У случају пријављивања већег броја учесника предност у рангирању ће зависити од:

  • Висине оствареног извоза у 2023. години
  • Броја запослених
  • Годишње производње боца у претходне две године (2022. и 2023. година)
  • Присуство на тржишту НР Кине у претходне две године

Српско виноградарство и винарство једна је од најбржих растућих грана привреде, док је Кина међу највећим увозницима вина у свету, те домаће винарије имају простора да додатно побољшају промоцију на том тржишту. На претходним међународним сајмовима у Шангају, домаћи произвођачи вина имали су запажене наступе који су довели до потписивања низа споразума са кинеским партнерима.

Српским произвођачима наруку иде и споразум двеју држава о слободној трговини, којим ће у наредних пет година бити укинута царина за вино, у наредних десет и за ракију.

Текст Јавног позива и претећа документација доступни су на страници РАС.