VESTI

ПРЕДСТАВЉЕН ИЗГЛЕД ПАВИЉОНА СРБИЈЕ НА СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ „ЕКСПО 2020 - ДУБАИ“

Aug 20, 2021

 

Данас, мало више од месец дана пре почетка „EXPO 2020 Dubai”, на којем се очекује невероватних 25 милиона посетилаца из целог света, Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација и генерална комесарка Србије на “ЕКСПО 2020, Дубаи” и Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам и заменица генералне комесарке Србије за „EXPO 2020 Dubai”, отвориле су презентациони центар Павиљона Србије у "Галерији Београд".

 

 

На овом месту, почев од данас, сви посетиоци моћи ће да прошетају Павиљоном Србије на предстојећој Светској изложби у Дубаију - и то из Београда. Наиме, уз помоћ најсавременије VR технологије сви заинтересовани моћи ће уживо да обиђу Павиљон Србије, а од 1. октобра, када се и отвара «ЕXPO 2020» и да прате дешавања на нашем Павиљону у виртуелној реалности и реалном времену. Баш као да се налазе на Светској изложби у Дубаију.

Поред обиласка Павиљона, сви заинтересовани представници компанија и привредници ће управо на овом месту моћи да добију информације о начину пријављивања за учешће у привредној делегацији Србије, на овој најважнијој глобалној манифестацији у историји.

„Showroom” у Галерији Београд, биће отворен сваког дана од 10.00 ујутру до 22.00 часа увече.

Тема наступа Републике Србије на Светској изложби у Дубаију је „Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, креирамо будућност”.

Импозантни Павиљон Србије, површине 2000 м2, налази се у тематском делу „Мобилност”. 

       

 

Павиљон Србије је осмишљен као својеврсна временска капсула, са косим кровом по узору на винчанске грађевине, повезује заоставштину седам хиљада година старе винчанске културе са дигитално напредном, савременом Србијом, што представља окосницу нашег наступа на предстојећој Светској изложби.

У потпуности дигитализован павиљон ће пружити могућност виртуелног путовања, како кроз различите реалности, тако и кроз различите временске епохе, заувек бришући поделу између физичког и дигиталног света. На овај начин виртуелна изложба у Павиљону Србије омогућава посетиоцима да се упознају са нашом земљом, не само уживо на павиљону у Дубаију, већ из било које тачке на планети.

Посетиоци постају дигитална бића – аватари који могу да истражују бесконачне могућности наших виртуелних изложбених простора, као и да комуницирају са другим аватарима у реалном времену, па чак и да уговоре састанак.

Најновија технологија ће рекреирати и упознати посетиоце са седам хиљада година старом револуционарном и иновативном винчанском културом, као и са српским великанима који су задужили човечанство попут Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића. Истовремено, милиони посетилаца из целог света моћи ће да истраже највећа блага наших националних музеја, технолошких иновација и туристичке понуде током шест месеци трајања ЕXPO-а.

“Учешће на Светским изложбама давно је превазишло оквире представљања културе, историје и идентитета једне земље. Основна функција наступа на Светској изложби сваке земље учеснице је представљење иновација, технолошких и научних успеха, пословних прилика и повезивање са пословном заједницом земаља Блиског Истока, али и целог МЕАСА региона, као и целим светом. Представљањем на Светској изложби желимо да отворимо нове шансе за развој Србије кроз умрежавање са кључним актерима светске бизнис заједнице и презентујемо нашу земљу као стабилну инвестициону дестинацију”, истакла је Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација и генерална комесарка Србије на „EXPO 2020 Dubai”.

Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам и заменица генералне комесарке Србије за „EXPO 2020 Dubai”, је нагласила да ћемо „кроз целовит бизнис, али и научни, уметнички и забавни програм и учешће бројних пословних људи и компанија, креативаца и иноватора, институција и стартапова из Србије, светској бизнис заједници представити: зашто је Србија прва у Европи по директним инвестицијама, зашто је зову Силицијумском долином Балкана, због чега  је лидер у еУправи, поносан домаћин Европског центра изврсности за ICT решења у пољопривреди и једна од земаља са најбољим резултатима у борби против пандемије и имунизацији, као и због чега су поједини светски медији Београд прогласили за један од пет најкреативнијих градова на свету“.

Светска изложба – „ЕXПО 2020 Дубаи” биће одржана од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022.године, под темом „Повезивање умова, стварање будућности".

Ово ће бити прва Светска изложба икада организована у арапском свету, на подручју Блиског Истока, Африке и Јужне Азије (МЕАСА регион), на којој је присуство потврдило преко 190 земаља света.

„Галерија Београд“ је већ препозната као атрактивна туристичка дестинација и једно од омиљених места наших суграђана и верујемо да ће управо на овом месту посетиоци радо долазити и обилазити Павиљон Србије у Дубаију током трајања Еxпо-а и бити у току са највећим иновацијама које свет буде представио.