VESTI

POTPISAN MEMORANDUM O UNAPREĐENJU PRIVREDNE SARADNJE SRBIJE I JAPANA

Feb 21, 2018

BEOGRAD – 21. februara, 2017. godine – Predstavnici Razvojne agencije Srbije (RAS) i Japanske poslovne alijanse u Srbiji (JPAS) potpisali su danas Memorandum o saradnji čiji je cilj efikasnija koordinacija aktivnosti u procesu unapređenja privredne saradnje Srbije i Japana.


Memorandum su potpisali vršilac dužnosti direktora RAS Radoš Gazdić i izvršna direktorka JPAS Danijela Čabarkapa.


RAS i JPAS će ubuduće sprovoditi zajedničke aktivnosti na: povezivanju privrednika dve zemlje u cilju jačanja poslovnih veza i saradnje, organizovanju edukacije privrednika i zajedničkih događaja namenjenih razmeni iskustava, informisanju o mogućnostima za poslovanje; razmeni informacija o osnovnim ekonomskim pokazateljima i privrednim trendovima, promociji Srbije kao potecijalne investicione destinacije za japanske kompanije i pružanje podrške pri poslovanju privrednika dve zemlje na tržištima Srbije i Japana.


„Saradnja Srbije i Japana beleži uspon u poslednjim godinama, a ovim Memorandumom želimo da doprinesemo još boljoj privrednoj saradnji i povezivanju srpskih i japanskih privrednika, u cilju ekonomskog razvoja naše zemlje. Srbija je zemlja velikih japanskih investicija kao što su: Japan Tobacco International u Senti, Yazaki u Šapcu, Panasonic Lighting Devices u Svilajncu i Kansai u Gonjem Milanovcu, koje zapošljavaju više hiljada radnika. Nadamo se da će ovakvih investicija biti još više.“, istakao je Radoš Gazdić, v.d. direktora RAS.


Gazdić je podsetio na saradnju sa japanskim institucijama „JICA“ (Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju) i „JETRO“ (Japanskom organizacijom za razvoj trgovine i investicija) koje su započete još 2002. godine kroz obuke i treninge zaposlenih, da bi se od 2005. godine proširila i na implementaciju zajedničkih projekata.


„Saradnja RAS i JPAS će se ogledati i u bližem upoznavanju sa japanskom poslovnom kulturom, sa ciljem prenošenja iskustava Japana i njihove implementacije u Srbiji. Saradnja koju obe institucije imaju sa japanskim organizacijama JETRO, u oblasti privredne saradnje, i JICA, u oblasti, podrške malim i srednjim preduzećima, biće dodatno učvršćena i unapređenja kroz direktnu komunikaciju, savete i preporuke japanskih poslovnih krugova udruženih u okviru JPAS, što će doprineti i dodatnom unapređenju uslova poslovanja i daljem rastu japanske poslovne zajednice u Srbiji“, ocenila je Danijela Čabarkapa, izvršna direktorka JPAS.

 

Potpisivanju su prisustvovali i članovi odbora direktora JPAS Naoki Tsukada, koji je direktor predstavništva Mitsubishi Corporation Beograd, Miloš Boričić, menadžer za razvoj  Mitsubishi Corporation Beograd, Jovica Lukić, menadžer za Srbiju Astellas Pharma Beograd., kao i predstavnici japanskih organizacija JICA i JETRO.

 

Izvor fotografija CORD