VESTI

Poslovni forum „ Španija-Srbija “

Oct 23, 2018

BEOGRAD – 23. oktobra, 2018. godine – Trgovinsko-ekonomsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu i Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX), u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije I Privrednom komorom Srbije, organizuju Poslovni forum Španija-Srbija.

Dvodnevni poslovni forum „Španija-Srbija“ počinje danas u Beogradu, a Srbiju će posetiti 21 španska kompanija iz sektora infrastrukture, životne sredine, turizma, saobraćaja, građevinarstva, agro-prehrambene, tekstilne i modne industrije.

Zvaničnu delegaciju Španije predvodiće državni sekretar za trgovinu, Šiana Mendes, u pratnji ostalih predstavnika španskog Ministarstva industrije, trgovine i turizma, kao i Španske agencije za izvoz i investicije (ICEX).

U okviru Poslovnog foruma održaće se i niz konferencija i panel-diskusija, kroz koje će se predstaviti mogućnosti, prednosti i izazovi poslovanja u Srbiji, uz poseban osvrt na infrastrukturu, finansiranje projekata, kao i poljoprivredne zadruge u Srbiji i Španiji.

Osim španskih i srpskih kompanija, očekuje se i dolazak predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, domaćih ministarstava i drugih javnih institucija.

Sa druge strane, Forum će omogućiti da kompanije iz obe zemlje stupe u direktan kontakt, a procenjuje se da će se održati oko 80 individualnih sastanaka između njihovih predstavnika.

Trgovinska razmena između Srbije i Španije u 2017. godine, dostigla je cifru od 411 miliona evra, uz kontinuiran rast u proteklih pet godina, udvostručivši se u poslednjoj deceniji.

Sve više španskih kompanija se interesuje za različite sektore na srpskom tržištu, kao i za realizaciju projekata u infrastrukturi pa ovaj Forum, što predstavlja dobru priliku da se ojača postojeća i uspostavi nova saradnja.

Forum organizuje Trgovinsko-ekonomsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu i Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX), u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i Privrednom komorom Srbije u beogradskom hotelu Hilton.