VESTI

Почела изградња новог погона компаније „Grundfos” у Инђији

Jul 09, 2021

 

У Инђији је постављен камен темељац за нови производни погон компаније „Grundfos” који ће производити водене пумпе. Вредност инвестиције је 20 милиона евра.

Фото: Влада РС

Проширење производних капацитета Grundfos-a у Инђији у виду нове фабрике простираће се на 17.000 м2. Главни производ ове компаније су пумпе за грејање и климатизацију, као и пумпе за водснабдевање, отпадне воде и дозирне пумпе.

Ова данска компанија у Инђији већ запошљава 900 радника, док ће нови погон омогућити додатна запошљавања чиме ће број запослених прећи цифру од 1.000.

Обележавању постављања камена темељца присуствовала је и председника Владе Србије, Ана Брнабић која је истакла да је Инђија једна од европски најбољих локација за улагање, додавши да овом инвестицијом „Grundfos” прелази бројку од 1.000 запослених и постаје трећа по величини фабрика те компаније у свету.

"Конкуренција је била огромна, али запослени овде су урадили много. Ви сте ти који су омогућили нову инвестицију, да се компанија овде шири, а не негде другде. За Грундфос корона као да није постојала, јер производња и извоз су били у 2020. години већи него у 2019.", рекла је премијерка.

Она је додала и да „Grundfos” доприноси и такозваној зеленој транзицији и пречишћава и до 100 одсто отпадних вода, а нова фабрика имаће Златни зелени сертификат што значи да ће бити потпуно енергетски независна и да ће рециклирати отпадне воде у потпуности.

 

Фото: Влада РС