VESTI

ОТВОРЕНА ФАБРИКА “SMP AUTOMOTIVE” У ЋУПРИЈИ

Nov 26, 2021

 

Компанија Motherson отворила је фабрику, SMP Automotive, у Ћуприји у којој ће се производити делови за ентеријер аутомобила. Отварању је присуствовала председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић.

 

Фото: Влада Србије/ Слободан Миљевић

 

Инвестиција је вредна 38 милиона евра, а у фабрици ће радити око 450 радника до краја 2025. године. Тренутно је у овој фирми запослено око 160 радника на неодређено време. Погон се налази у индустријској зони “Добричево” и простире се на око 25 хиљада квадратних метара.

Производни погон компаније SMP Automotive у Ћуприји, која је део групације Motherson -а, правиће ентеријер за премијум брендове аутомобила као што су Порше, Ауди, BMW.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић на свечаном отварању захвалила се инвеститорима на томе што су показали "додатну веру" у Србији и подсетила да Motherson у Смедереву има око 4.000 запослених у својим погонима.

"Сто посто сам уверена да ћете овде наћи прелеп дом и да ћете бити срећни и задовољни у Ћуприји, и хвала вам на томе што већ данас размишљате о томе да се и даље ширите у Србији, што сте већ купили додатно земљиште и што верујући у вашу компану и људе верујете и у Ћуприју", поручила је премијерка. И додала да верује да ће Ћуприја, Параћин и Поморавље имати много светлију будућност захваљујући овој инвестицији.

Motherson је присутан у Србији од 2017. године, када су потврдили преузимање PKC Group која реализује два пројекта у Смедереву. Камен темељац за фабрику у Ћуприји положен је у августу 2020.

Групација Motherson основана је 1975. године и једна је од 21 највећих и најбрже растућих произвођача аутомобила у свету.

У свом саставу има велики број компанија, глобални је снабдевач који пружа комплетна системска решења за аутомобилску индустрију, од дизајна, симулације и прототипирања до алата, обликовања, фарбања и завршне монтаже високо интегрисаних модула.

Такође, производи расхладне системе, обрађене и синтероване металне делове, делове еластомера, алате за резање, метале за танки филм и алат за бризгирање и пружа свеобухватне услуге ИТ и дизајнерског инжењернинга за различите сегменте индустрије.

Компанија је присутна на 270 локација, у 41 земљи света, укупно запошљава 135.000 радника и има 24 развојна центра.

 

Фото: Влада Србије/ Слободан Миљевић