VESTI

Otvorena fabrika Adient u Loznici – posao za 1.500 ljudi

Jun 04, 2020

 

U Loznici je danas obeleženo otvaranje fabrike Adient, kompanije koja proizvodi presvlake za sedišta za automobile.

Investicija u Srbiji je vredna oko 20 miliona evra, a investitor je izabrao Srbiju, između osam drugih zemalja, као destinaciju za svoj novi proizvodni pogon.

 

Fabrika Adienta u Loznici nalazi se na površini od 13.000 kvadratnih metara, a izgrađena je za nepunih godinu dana. Trenutno zapošljava 845 ljudi, dok će taj broj rasti i do 1.500 radnika. Plan je da u se u budućnosti u Loznici proizvode i autosedišta.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je postrojenje ove kompanije i prisustvovao svečanom obeležavanju otvaranja fabrike. Događaju su prisustvovali i generalni direktor Adienta u Srbiji, Saša Vodovar, Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, a Potpredsednik Adienta za Evropu, srednji istok i Afriku, Majkl Bartelin obratio prisutnima putem video linka.

Tokom obraćanja, Predsednik Vučić istakao je činjenicu da je za samo godinu dana fabrika izgrađena i počela sa radom. On je napomenuo i da je u industrijsku zonu u Loznici uloženo tri miliona evra za opremanje infrastrukture.

Generalni direktor Adienta u Srbiji, Saša Vodovar je kazao kompanija sa nestrpljenjem isčekivala momenat da se zajedničkim trudom otvori ova fabrika u Loznici.

"Prostire se na 13 hiljada kvadrantnih metara i namenjana je proizvodnji navlaka za automobilska sedišta. Mogu ponosno reći da kompanija Adient vrednuje Srbiju kao odlično mesto za poslovanje", rekao je Vodovar.

Potpredsednik Adient za Evropu, srednji istok i Afriku Majkl Bartelin obratio se porukom, putem video linka, u kojoj je poručio da je otvaranje fabrike posebno važno u situaciji epidemije korona virusa kada je od 15 miliona proizvoda te kompanije, 1,2 miliona je stiglo iz Loznice.

“U proteklih nekoliko meseci, tokom krize sa korona vorusom, radna snaga iz Loznice je uradila izuzetan posao u novoj fabrici”, rekao je Bartelin.

Kompanija Adient posluje u 34 zemlje sveta i u više od 238 pogona zapošljava oko 85.000 radnika, a godišnje proizvede 25 miliona sedišta za poznate automobilske brendove.

Fabrika u Loznici je deseti pogon za proizvodnju presvlaka i ukrasnih delova za automobile u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

 

         Foto: Tanjug/Rade Prelić