VESTI

Отворен Јавни позив за учешће у Програму подршке привредним друштвима за улазак у ланце добављача МНК

Aug 30, 2021

 

Развојна агенција Србије (РАС) расписала је Јавни позив за учешће у Програму подршке привредним друштвима за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија у 2021. години. Позив је отворен до 26. октобра 2021. године.

Фото: Shutterstock

 

Програм подршке привредним друштвима за улазак у ланце добављача мултинационалних компанија (МНК) је вишегодишњи програм усмерен на јачање пословних капацитета домаћих привредних друштава како би постали добављачи великих мултинационалних компанија или проширили постојећу сарадњу са МНК.

Програм је намењен произвођачима у секторима аутомобилске индустрије, уређаја и компоненти за аутомобилску индустрију (пластика, гума, машине и опрема), обраде метала, потом произвођачима машина и опреме за друге намене, сектору гуме и пластике, произвођачима кућних апарата и делова кућних апарата, као и сектору електричних и електронских система и елемената електричних и електронских система.

За учешће у Програму могу се пријавити привредна друштва регистрована у Србији која испуњавају или могу испунити услове за укључење у ланац добављача МНК, као и она привредна друштва која се већ налазе на листи добављача мултинационалних компанија и активни су добављачи. Укупан буџет програма износи 230.000.000,00 РСД.

Обезбеђена су бесповратна средства за куповину и инсталацију индустријских робота или опреме неопходне за аутоматизацију, дигитализацију или оптимизовање производних процеса. Такође, средства могу бити опредељена за адаптацију производних хала, куповину и инсталацију аутономних робота са способношћу учења и кобота, израду и имплементацију софтверских решења у циљу оптимизације постојећих производних процеса, опрему за међуфазну контролу квалитета и квалитета готових производа, као и за консултантску подршку за оптимизацију производних процеса, за увођење или унапређење корпоративног управљања и за сертификацију система квалитета према захтевима специфичних индустријских стандарда.

Све информације о Програму и пријави можете пронаћи ОВДЕ или нас можете контактирати за додатне информације на dobavljaci@ras.gov.rs .

Позив је отворен до 26. октобра 2021. године.

Од покретања овог програма 2019. године, ово је четврти јавни позив, а до сада кроз три позива је укупно 39 корисника, односно домаћих привредних друштава којима су одобрене мере интервенције и одлучено о додели средстава подршке.