VESTI

Otvoren 7. Međunarodni forum o saradnji

Nov 03, 2022

Razvojna agencija Srbije i Razvojna agencija Republike Srpske, uz pomoć partnera iz drugih zemalja, tradicionalno otvorile dvodnevni Međunarodni forum o saradnji u Trebinju

 

Foto: Razvojna agencija Republike Srpske / www.facebook.com/agencijarars

 

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić svečano je otvorila 7. Međunarodni forum o saradnji, koji se ove godine održava u Trebinju u prostorijama Kulturnog centra Trebinje. Prisutnim gostima obratili su se i direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić, direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić, kao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

„Srbija je najveći investitor u Republici Srpskoj sa dve milijarde i 141 milion evra, tako da su skupovi poput današnjeg prilika za razmenu iskustava, promovisanje proizvoda i usluga, proširenje saradnje, nove projekte i investicije ne samo u pograničnim mestima uz Drinu, već i na prostoru čitave Republike Srpske“, rekao je Marinko Đukić, direktor Razvojne agencije RS.

Prvi dan Foruma rezervisan je za panel diskusiju na temu “Region kao zajednički turistički proizvod". Panelu prisustvuju ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić, direktor kompanije „Casa del Mare“ Nikola Milić, direktor JP „Gold gondola Zlatibor“ Bojana Božanić, Vladimir Jovanović predstavnik GIZ-a Srbija i v.d. načelnika Odeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo u Gradu Trebinje Bojan Vučurević.

Na završnom panelu prvog dana „Saradnja između lokalnih i regionalnih razvojnih  agencija“, svoja iskustva prezentovali su predstavnici lokalnih i regionalnih razvojnih agencija iz Republike Srpske i Srbije.

Tokom održavanja Foruma direktori agencija potpisali su Memorandum kojim je dosadašnja saradnja dve agencije proširena i na oblast investicija.

Radoš Gazić, direktor Razvojne agencije Srbije naveo je da Srbija i Republika Srpska imaju izuzetnu poslovnu saradnju, a da je posmatrano u odnosu na prethodnu godinu, trgovinska saradnja povećana za oko 40 odsto.

„Većina investitora dolazi iz prerađivačke industrije, ali potencijal vidimo i u prehrambenoj industriji kao i u turizmu, energetici i infrastrukturi“, istakao je Gazić.

U okviru 7. Međunarodnog foruma, 04. novembra,  održani su i međunarodni poslovni susreti za kompanije i klastere, a sa ciljem umrežavanja i sticanja novih poslovnih partnera. Preko 200 kompanija iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Italije, Nemačke i drugih zemalja okupiće se na ovogodišnjim b2b susretima.

Međunarodni forum o saradnji okupio je privrednike iz regiona i EU, predstavnike državnih institucija, privrednih komora, razvojnih agencija i drugih organizacija koje pružaju podršku privredi sa ciljem razmene iskustva, promovisanja proizvoda i usluga, kao i uspostavljanja novih poslovnih kontakata i saradnje.

Događaj i poslovni susreti deo su aktivnosti Evropske mreže preduzetništva.

 

 

 

 

Foto: Razvojna agencija Republike Srpske