VESTI

Одржан састанак министара привреде Србије и Бугарске – У Димитровграду ускоро нове бугарске фабрике

Jul 02, 2021

 

У Димитровграду је одржан састанак министра привреде Србије и Бугарске, Анђелке Атанасковић и Кирила Петкова, а сусрету су присуствовали и представници Развојне агенција Србије (РАС) и других институција.

 

Први конкретни резултати састанака представника две државе већ су видљиви. Како је казала министарка привреде Атанасковић, задатак присутних на састанцима био је да сагледају могућности за унапређење сарадње, а с обзиром да са Бугарском имамо 140 година дипломатску сарадњу, природно је да постоји жеља да сарадњу две земље у области привреде даље унапређујемо.

“Данас смо добили информацију на састанку из Слободне зоне, да су већ три фирме из Бугарске кренуле са отварањем својих погона овде у Димитровграду, што је конкретан знак да смо се покренули и да људи из пограничне зоне виде бољу будућности и могућност да овде раде и живе”, рекла је Атанасковић.

Она је истакла да се улажу напори да се отвори што више фирми, што више радних места и да се омогући што бољи живот суграђанима и додала да и њен колега из Бугарске има такав став што је добро.

За 15 дана ће бити одржана онлајн седница на коју су планирани разговори са фирмама са српске и бугарске стране, а почетком септембра планиран је још један овакав састанак који би требало да сумира и да конкретне резултате, не само за Димитровград, већ за цео погранични регион.

Министар привреде Бугарске Кирил Петков исказао је велику захвалност колегиници из Србије на практичном прилазу.

“На тај начин ћемо на максимално брз начин стићи до резултата, како бисмо имали реалне инвестиције на овом подручју. Наш задатак је да размислимо о општим трговинским и инвестиционим могућностима две земље, али и да се реално похвалимо са називима фирми и пројеката који ће се реализовати до краја године”, рекао је Петков.

Он је додао да је видљиво то када је “један колега из државног сектора био више година у бизнису, јер оно што нас обе стране мотивише су управо конкретни резултати”, закључио је министар Петков.

 

 

Фото: Тањиг/Александар Ћирић