VESTI

Održan sastanak i trening mentora Srbije, uz podršku Razvojne agencije Srbije i Japanske agencije za međunarodnu saradnju

Dec 11, 2018

U organizaciji Razvojne agencije Srbije (RAS) i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) održan je sastanak svih mentora Srbije sa ciljem podizanja kapaciteta mentora i unapređenja mentoring usluge koju pružaju. Sastanak su otvorili direktorka Sektora za međunarodnu saradnju u Razvojnoj agenciji Srbije Ana Žegarac i vođa grupe konsultanata koji sprovode projekat „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana, Faza 2, 2017-2020“ Takaši Kimura.

Uz podršku japanskog eksperta mentori su raspravljali o načinu promocije mentoringa kao podrške koja je korisna svakom malom ili srednjem preduzeću, vršili razmenu iskustava na polju dijagnostifikovanja kompanije, diskutovali o alatima koje koriste prilikom pružanja usluge i davali savete mladjim kolegama vezano za probleme sa kojima se suočavaju.

U Srbiji je aktivno 58 sertifikovanih mentora, od kojih je 20 uključeno u aktivnosti koje se sprovode u zemljama regiona (u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji) gde se održavaju obuke novih mentora.

Usluga mentoringa je veoma važan oblik podrške malim i srednjim preduzećima,  koju sprovode sertifikovani mentori koji poseduju profesionalno iskustvo u radu sa malim i srednjim preduzećima, praktično i teorijski obučeni uz podršku alata i znanja eksperata iz Japana.

Do sada je 2.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji dobilo uslugu mentoringa, od toga čak 90% njih je istaklo da su uz pomoć podrške mentora unapredili svoje poslovanje u vidu povećanja profita ili drugih oblika unapređenja poslovanja.