VESTI

Nova fabrika Nestlé u Surčinu

Feb 27, 2024

Nakon više od dve godine izgradnje, svakodnevnog angažovanja preko 2.000 ljudi i ulaganja od oko 80 miliona evra, Nestle proširuje asortiman proizvoda vrhunskog kvaliteta, ostajući dosledan globalnim ciljevima u očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih promena

Nova fabrika u Surčinu će Srbiju pozicionirati kao evropski centar proizvodnje obroka na biljnoj bazi - Garden Gourmet

 

Početak rada nove fabrike obeležen je u Surčinu u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, generalne direktorke kompanije za Nestle Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija Marjane Davidović i direktora kompanije Nestle za jugoistočno evropsko tržište Alesandro Zanelija, direktora fabrike u Surčinu Džamadagni Kandigea i NJ.E. ambasadora Švajcarske Ursa Šmida. Svečanoj ceremoniji otvaranja nove fabrike prisustvovali su i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministar privrede Slobodan Cvetković, direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, kao i predstavnici Razvojne agencije Srbije.

Nova fabrika prostire se na 18.000 kvadratnih metara i obezbediće 220 novih radnih mesta. Početna investicija iznosi 80 miliona franaka (83 miliona evra), dok je u narednih pet godina planirano ulaganje do oko 300 miliona švajcarskih franaka.

Generalna direktorka kompanije Nestle, Marjane Davidović, istakla je da je izgradnjom fabrike za proizvodnju asortimana na biljnoj bazi, brenda Garden Gourmet, kompanija proširila asortiman proizvoda vrhunskog kvaliteta, ostajući dosledna globalnim ciljevima.

„Nova fabrika opremljena je najnovijom tehnologijom, koja je instalirana samo u Srbiji, proizvodnja je automatizovana, a proizvodi surčinske fabrike namenjeni tržištu Evropske unije. I u ovoj fabrici, proizvodnja se obavlja po principu Zero Waste to Landfill, što znači da ni gram otpada iz fabrike ne završava na komunalnim deponijama, dok se voda prečišćava, a koristi zelena energija.“, navela je Davidovićeva.

Direktorka kompanije je istakla da, ovim projektom i ulaganjem, kompanija Nestle doprinosi održivosti inovacija, kako u očuvanju prirodnih resursa, tako i očuvanju zajednice i privrede u celini. U novom pogonu glavna sirovina je lokalno uzgajana soja i namenjena proizvodnji Garden Gourmet portfolija. 

„Cilj naše kompanije je da žaokružimo čitav krug, od lokalnog uzgoja namirnica, prerade i nakon toga, izvoza na tržište EU, i to sve u našoj fabrici koja je potpuno ekološka.“

Direktor kompanije Nestle za jugoistočno evropsko tržište Alesandro Zaneli rekao je da je ovo važna investicija za Surčin, ali i za Nestle.

„Milioni koje smo uložili u ovu fabriku samo su deo investicija koje planiramo u Nestle Srbija“, poručio je i istakao važnost regenerativne prakse u poljoprivredi, značaj razgranate mreže dobavljača, a Srbiju predstavio kao logističkog centra Evrope.

U obraćanju prisutnima ambasador Švajcarske u Srbiji, Urs Šmid, je naveo da je Švajcarska jedan od većih investitora u Srbiji. Od 2012. godine priliv investicija iznosi 2,2 milijarde evra, dok švajcarske kompanije zapošljavaju oko 14 hiljada ljudi. Ambasador je naglasio tradicionalno dobre odnose dveju zemalja, koji se ogledaju kroz stalni rast trgovinske razmene, kao i zajedničke projekte.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, istakao je da kompanija Nestle nije tražila podsticaje, niti finansijski podstrek od Srbije, ali i dodao da je država uvek spremna da da subvencije za proizvodnju hrane. Predsednik je istakao da je Srbija ima sirovine za gotove proizvode koji se mogu plasirati na najrazličitija tržišta.

Planirani proizvodni kapacitet nove fabrike u Surčinu je 12.000 tona proizvoda godišnje, a izvoz je planiran u Francusku, Nemačku, Holandiju, Italiju, Španiju i Veliku Britaniju.

Najpoznatiji brendovi kompanije Nestle su: Nespresso, Nescafe, KitKat, Smartis, Nesquik. Nestle globalno zapošljava oko 270 hiljada ljudi, poseduje 340 fabrika širom sveta, dok je prihod od prodaje u 2023. godini iznosio 93 milijarde švajcarskih franaka.

Nestle u Srbiji posluje već 18 godina i zapošljava više od 700 ljudi. Nestle je 2011. izvršio akviziciju Centroproizvoda, lokalnog prehrambenog lidera. Dovođenjem poznatih svetskih brendova u Srbiju, Surčin je, pored širokog portfolija brenda C, počeo i sa proizvodnjom MAGGI, THOMY i Nestlé Professional proizvoda, koje izvozi u više od 40 zemalja širom sveta.

Odluka Nestle Zone Evropa da strateški investira upravo u Srbiji, zasnovana je na odličnom iskustvu sa lokalnim menadžmentom, zaposlenima i dobavljačima.

 

  

  

  

  

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ