VESTI

Nastup srpskih privrednika na sajmu Prodexpo

Feb 07, 2017

Na Međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda  "Prodekspo" („Prodexpo“ www.prod-expo.ru), koji je otvoren juče u Moskvi i trajaće do 10. februara 2017. godine, svoje proizvode predstavlja i 12 srpskih kompanija. 

Nastup srpskih kompanija u okviru Nacionalnog štanda Srbije, na 120m² izložbenog prostora, organizovala je Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PKS).

Među srpskim proizvođačima i prerađivačima voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, mlečnih proizvoda, alkoholnih pića i sokova, su Fruvita, Hladnjača Inter fud, ITN grupa, Brend Naša, Kuč kompanija, Master Frigo, Megle, ZZ Moravac, PIK Bečej, Vino Kalem, AD Voćar, Zlatiborac.

Cilj nastupa na sajmu je bolja promocija srpskih brendova i proizvoda radi povećanja izvoza u oblasti prehrambene industrije, ali i podrška domaćim proizvođačima za adekvatno predstavljanje i pronalazak kupaca.

Sajam „Prodekspo“ je jedna od najznačajnijih sajamskih manifestacija prehrambene industrije na prostoru ne samo Ruske Federacije, već i Zajednice Nezavisnih Država. Postoji već 24 godine i održava se na 47.000 m2 u okviru sajamskog izložbenog prostora „Ekspocentar“, u Moskvi.  U 2016. godini sajam je posetilo oko 50 hiljada posetilaca iz 91 zemlje i to najviše specijalizovanih kupaca (predstavnici maloprodajnih objekata, prerađivači, ketering i hotelijerstvo) i distributera koji za cilj imaju pronalazak novih dobavljača i praćenje tržišta. Posetioci su imali prilike da se upoznaju sa proizvodnim programom oko 2.000 izlagača iz 65 zemalja Evrope, Azije, Afrike, Amerike i Australije.

Rusija je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, posebno zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini. Prema podacima RZZS u 2016. godini, Rusija se našla na petoj poziciji sa učešćem od 5,3% u ukupnom izvozu Srbije, vrednosti  718 miliona evra, što predstavlja rast od 9,9% u odnosu na 2015. godinu. Prehrambena industrija, posebno sveže i zamrznuto voće i povrće, meso i mesne prerađevine, mlečni proizvodi, spada u vodeće kada je u pitanju izvoz u Rusiju.

RAS i PKS su u 2016. organizovali nastup na pet međunarodnih sajmova za 62 domaće firme, a u 2017. će nastaviti da podržavaju domaće privrednike.