VESTI

NA SAJMU U MOSKVI DOGOVORENI IZVOZNI ARANŽMANI VREDNI VIŠE OD 17 MILIONA EVRA

Sep 15, 2017

BEOGRAD – 15. septembra, 2017. godine – Na međunarodnom sajmu prehrane u Moskvi “World Food”, kompanije iz Srbije su, prema prvim analizama, dogovorile nove izvozne poslove vredne više od 17 miliona evra.

Nastup srpske privrede na ovoj prestižnoj svetskoj manifestaciji organizovali su Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PKS) uz podršku UNDP Srbija.

Predstavnici srpskih kompanija, na sajmu “World Food”, koji je održan od 11. do 14. septembra, imali su čak 500 bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim partnerima iz Rusije i drugih država zainteresovanih za uvoz hrane iz Srbije. Ruski federalni i regionalni trgovinski lanci i distributeri izrazili su veliko interesovanje za proizvode iz Srbije počev od konditorske industrije, preko mesnih prerađevina, svežeg, smrznutog i prerađenog programa voća i povrća, do raznih vrsta napitaka i eko proizvoda.

Nacionalni štand Srbije posetila je delegacija Magnita, najvećeg ruskog trgovinskog lanca čiji plasman robe se realizuje kroz mrežu od 15 000 prodajnih objekata. U periodu od 2014. do 2016. godine Magnit je iz Srbije uvezao 187 miliona dolara prehrambenih proizvoda, a kako su ocenili menadžeri nabavke ovog lanca saradnja sa srpskim kompanijama je stabilna i sigurna bez neočekivanih situacija.

Na sajmu prehrane u Moskvi učestvovalo je 1500 izlagača iz 65 zemalja na 23000 m2 izložbene površine. 

RAS i PKS, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, su organizovali nastup 15 domaćih kompanija iz sektora proizvodnje i prerade voća i povrća, konditorskih i eko proizvoda, mesnih prerađevina i pića. Proizvodne i izvozne kapacitete na sajmu u Moskvi predstavili su: Agroprom Gornji Tavankut, Bahus Paraćin, Karneks Vrbas, Ćirić Agro Titel, EkoAgri Srbija Bela Crkva, GMP Jarmenovci, ITN Grupa Beograd, Jafa Crvenka, Jugprom Leskovac, Lučić Grupa Sombor, Miraks Agrar Beograd, Vino Župa, PIK Južni Banat Bela Crkva, Pionir Subotica, Zlatiborac Mačkat.

Štand su posetili državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Bogdan Igić, specijalni savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić, ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić i održali sastanak sa zamenicima ministra poljoprivrede Ruske Federacije Jevgenijem Gromikom i Jevgenijem Nepoklonovim, tokom kojeg su dogovoreni naredni koraci u zajedničkim aktivnostima.

Srpske firme su zainteresovane za nastup i učešće na sličnim sajamskim manifestacijama u Rusiji, Zajednici nezavisnih država, Bliskom istoku.

RAS i PKS će u narednom periodu organizovati nastup srpskih privrednika na predstojećoj, najvećoj međunarodnoj izložbi hrane u Ruskoj Federaciji – Prodekspo 18.