VESTI

Konferencija Srbija - Fošan

May 15, 2023

15. maja 2023. godine - Kantonska privredna komora Srbije i Kancelarija ekonomsko-trgovinskog predstavništva Guangdonga u Srbiji su organizatovale Konferenciju posvećenu promociji poslovnog okruženja Srbija-Fošan, a pod pokroviteljstvom Fošan Saveta za unapređenje međunarodne trgovine (CCPIT FOSHAN) i Međunarodne privredne komora Fošan (CCPIC).

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici RAS, Bojan Pajović i Predrag Deretić, koji su kineskim kompanijama i zvaničnicima grada Fošana predstavili postojeće projekte i investicione mogućnosti. Potencijalni investitori prisustvovali su prezentaciji kojom su zainteresovanim kompanijama približeni prednosti ulaganja,  makroekonomski pokazatelji, kao i informacije o pravnom okviru.

U okviru Konferencije, održani su  i b2b sastanci domaćih i kineskih kompanija, a sa ciljem upoznavanja, razmene kontakata i uspostavljanja saradnje kompanija dveju država. Događaju je prisustvovao veliki broj delegata iz grada Fošana i regiona Guandonga i preko 13 kineskih kompanija, koji su održali sastanke sa domaćim preduzećima iz sektora građevinske industrije, mašinske industrije, sektora logistike i drugih.

Republika Kina i Srbija su važni ekonomski i trgovinski  partneri, i zajednički rade na unapređenju saradnje. Kinesko-srpski odnosi beleže trend razvoja, a oblasti praktične saradnje postaju sve veće. Kina je jedan od najvećih trgovinskih partnera Srbije, dok investicije beleže stalni rast.