VESTI

KINESKO-SRPSKI INDUSTRIJSKI PARK U SMEDEREVU

Jul 17, 2017

KINESKO-SRPSKI INDUSTRIJSKI PARK U SMEDEREVU

 

BEOGRAD – 17. Jula, 2017. godine - Kina i Srbija potpisale su danas Memorandum o razumevanju o razvoju kinesko-srpskog industrijskog parka, koji će biti građen kao zajedničko preduzeće, a prostiraće se na 500 hektara u Smederevu.

Memorandum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i predsednik HBIS grupe Ju Jong.

 Potpisivanju je prisustvovao i Radoš Gazdić, novi v.d. direktora Razvojne agencije Srbije, koji je tom prilikom održao prezentaciju i predstavio kineskim investitorima potencijale investiranja u Srbiji.

Knežević je na potpisivanju izrazio očekivanje će radne grupe već od septembra krenuti sa radom i da će u najkraćem roku, već u 2018. godini početi sa radom deo te industrijske zone.

„Postigli smo veliki uspeh sa Železarom i mislim da ćemo ako nastavimo ovu vrstu saradnje tako raditi i u budućnosti. Kompanije koje budu deo parka moraće da imaju potencijale u Kini, da imaju želju da investiraju i izvoze i da budu odgovorne u realizovanju investicija“, naveo je predsednik HBIS grupe Ju Jong.

Kako je saopšteno nakon sastanka predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednika Stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa NR Kine Džang Deđianga, prijateljstvo Srbije i Kine je osnova za uspešnu saradnju na sadašnjim i budućim projektima dve države. Ocenjeno je da su Srbija i Kina u poslednjih nekoliko godina ušle u novu dinamiku odnosa, ali da postoji prostor za dalje unapređenje, kako na političkom nivou, tako i u oblastima poljoprivrede, turizma i kulture.

Brnabić je istakla da su Srbiji od velike važnosti zajednički projekti energetske infrastrukture kao što je izgradnja TE Kostolac, kao i saobraćajni projekti od neprocenjivog značaja ne samo za Srbiju, već i za čitav region Jugoistočne Evrope. Premijerka je istakla važnost uvođenja direktne avio linije Beograd – Peking i obećala podršku Vlade Srbije u izgradnji kineskog Kulturnog centra u Beogradu.

Predsednik Džang je uverio da će Kina nastaviti da podržava Srbiju u međunarodnim odnosima i da će ohrabriti svoje kompanije da i dalje ulažu u našoj zemlji.