VESTI

KBF PANEL 27 - E-MOBILITY: THE PRESENT OR THE FUTURE?

Mar 08, 2023

Iako se čini da smo na prekretnici koja pruža mogućnost električnim vozilima da preplave tržište i omoguće prelazak sa fosilnih goriva, još uvek postoji mnogo izazova i prepreka sa kojima se EV industrija susreće i bori. Gde je tu Srbija?

 

Kopaonik Business Forum, 7.marta 2023. godine – Drugog dana Kopanik Biznis Foruma, direktor Sektora za strateška ulaganja u Razvojnoj agenciji Srbije, Vladimir Tomić učestvovao je na panelu “E-mobilnost: sadašnjost ili budućnost?”. Učesnici panel diskusiji posvećene e-mobilnosti bili su i Milan Grujić generalni direktor kompanije ZF Srbija, Darko Đorić izvršni direktor MIND Group, Aleksandar Jovović profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu, Duško Vasiljević predstavnik Svetske banke, Miloš Petrović član Upravnog odbora OMR grupe, dok je panel moderirao Dr Vladimir Popović, dekan Mašinskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Panelisti su diskutovali na temu e-mobilnosti u Srbiji. Prednosti Srbije, koji su izazovi i poteškoće sa kojima se susreće sektor automobilske industrije, i ima li Srbija EV budućnost?

Direktor Sektora za strateška ulaganja u Razvojnoj agenciji Srbije Vladimir Tomić podsetio je da Srbija već ima fabrike koje proizvode motore na električni pogon.

„Srbija se sprema za ovu vrstu investicija, ali su izazovne, infrastrukture pre svega. Električna energija za proizvodnju e-automobila je ogromna. Zahvaljujući hidroelektranama imamo dobar potencijal, ali moramo i dalje da radimo na zelenim izvorima energije“, smatra Tomić.

Generalni direktor kompanije ZF Srbija Milan Grujić istakao je da je e-mobilnost nepovratan proces i da Srbija ima odličan potencijal kada je proizvodnja električnih automobila u pitanju.

Auto industrija jedan je od najznačajnijih sektora rasta, rekao je Duško Vasiljević iz Svetske banke i dodao da ona trenutno prolazi kroz najveću revoluciju u istoriji. Srbija je dobro pozicionirana,  spremna da se preorjentiše na proizvodnju e-automobila, jer ima konkurentnu i kvalifikovanu radnu snagu.

Učesnici na panelu su saglasni da će uskoro dizel i benzin motori postati prošlost, a da će ih zameniti motori sa pogonom na struju.

„Izvesno je da je fosilnim gorivima odzvonilo, pogotovo uglju, koji je glavni proizvođač energije kod nas“, ocenio je Aleksandar Jovović.

Panelisti su se složili da Srbija ima budućnost u e-mobilnosti, ali su istakli da je neophodna zakonska regulativa.

Član Upravnog odbora OMR grupe Miloš Petrović naveo je da je od 2020. od kada se u Srbiji subvencioniše kupovina električnih automobila, samo 1.100 automobila nabavljeno uz subvencije.

„Ako budemo radili na edukaciji, mislim da nam električna budućnost može biti svetla“, rekao je Petrović.

Do 2025. godine polovina proizvedenih putničkih automobila biće elektrifikovana, a do 2035. konvencionalni motori će biti zastupljeni u samo 10 odsto vozila, zaključak je panela „E-mobilnost: sadašnjost ili budućnost?“, održanom u okviru 30. jubilarnog Kopaonik biznis foruma.