VESTI

Javni poziv za dodelu bespovatnih sredstava

Jun 09, 2017

 

Javni poziv za dodelu bespovatnih sredstava u okviru

Programa podrške daljem razvoju MMSPP dobitnika bespovratnih sredstava za nabavku opreme u drugoj godini sprovođenja Projekta za razvoj privatnog sektora

 

Program podrške daljem razvoju MMSPP dobitnika bespovratnih sredstava za nabavku opreme u drugoj godini sprovođenja Projekta za razvoj privatnog sektora (Program) realizuje Razvojna agencija Srbije (RAS) u saradnji sa akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama iz Užica, Kraljeva, Novog Pazara i Leskovca (ARRA). Program se realizuje u okviru Projekta podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (Projekat), koji finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država, preko Misije USAID-a u Republici Srbiji.

 

Ciljevi Projekta i Programa

 

Opšti cilj Projekta je unapređenje razvoja sektora mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, povećanje prodaje, unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta u sledećim sektorima:

    agroindustrija,

    modna industrija (tekstilna industrija i proizvodnja odeće i obuće),

    laka industrija,

u 3 grada (Vranje, Leskovac i Novi Pazar) i 9 opština (Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) južne i jugozapadne Srbije (u daljem tekstu: 12 gradova i opština).

Jedan od ciljeva Projekta jeste podsticanje preduzetničkog delovanja mladih i žena, a ostvarenje istog je predviđeno kroz realizaciju ovog programa.

Program će pružanjem finansijske pomoći podržati razvoj i unapređenje poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća.

 

Ciljna grupa

 

Mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici (u daljem tekstu: MMSPP) kojima su u okviru Programa obuke za započinjanje biznisa i dodelu bespovratnih sredstava u oblasti omladinskog i ženskog preduzetništva drugoj godini sprovođenja Projekta odobrena bespovratna sredstva za nabavku opreme.

 

Namena bespovratnih sredstava

 

Bespovrtana sredstva će se odobravati za nabavku opreme, pri čemu je podnosilac zahteva dužan da dostavi preciznu tehničku specifikaciju za opremu za čiju nabavku konkuriše.

 

Primalac bespovratnih sredstava ne sme, ni pod kakvim okolnostima, nabavljati sredstvima sledeće:

    vojnu opremu;

    opremu za nadzor;

    robu i usluge za podršku policiji ili drugim aktivnostima za sprovođenje zakona;

    opremu i usluge za abortus;

    sredstva za kontracepciju;

    luksuznu robu;

    opremu za kockanje;

    opremu za proizvodnju alkohola;

    opremu za modifikaciju vremenskih uslova;

    motorna vozila;

    farmaceutske proizvode;

    pesticide;

    đubrivo;

    poljoprivredne proizvode;

    osnovno stado;

    sadnice;

    polovnu opremu;

    trajna obrtna sredstva;

    imovinu u vlasništvu Vlade SAD.

 

Uslovi za dodelu bespovratnih sredstava su:

    pozitivna ocena dosadašnjeg i plana daljeg razvoja poslovanja i

    usaglašenost sa procedurama zaštite životne sredine.

 

Dokumentacija koja se dostavlja prilikom konkurisanja za bespovratna sredstva:

    Prijavni formular za dodelu bespovratnih sredstava (obrazac 1);

    Izjava (obrazac 2),

    Projektovani budžet (obrazac 3);

    Izjava o doprinosu podnosioca prijave, ukoliko isti postoji (obrazac 4);

    Tri ponude/profakture dobavljača opreme za čiju nabavku se konkuriše.


 

Ukoliko se nakon preliminarne ocene zahteva MMSPP kvalifikuje za dalje učešće u Programu, od podnosioca zahteva će se tražiti da dostavi uverenje Poreske uprave o izmirenim poreskim obavezama i popunjen upitnik za zaštitu životne sredine koji će mu biti dostavljen od strane ARRA.


 

Bespovratna sredstva moraju biti iskorišćena za realizaciju aktivnosti koje ne narušavaju životnu sredinu, i koje su u skladu sa svim važećim nacionalnim, pokrajinskim i lokalnim zakonima i drugim propisima o zaštiti životne sredine, a koje nisu zabranjene međunarodnim sporazumima.


 

 

Finansijski okvir

 

Ukupna raspoloživa sredstva iznose 120.000,00 USD, u dinarskoj protivvrednosti po utvrđenom kursu Narodne banke Srbije.

 

 

Način prijavljivanja

 

Javni poziv će trajati do 16. juna 2017. godine.


 

Program, prijava i drugi prateći obrasci dostupni su na elektronskim stranama Razvojne agencije Srbije na adresi www.ras.gov.rs i akreditovanih regionalnih razvojnih agencija angažovanih na Projektu, kao i u štampanom obliku u akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama angažovanim na Projektu.

 

Za detaljnije informacije možete se obratiti akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama, čiji kontakti su dati u daljem tekstu.

 

Prijave se podnose lično ili preporučenom poštom odgovarajućoj akreditovanoj regionalnoj razvojnoj agenciji koja je angažovana na Projektu, prema području, i to:

    Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga d.o.o. Kraljevo; Cara Dušana 77, 36000 Kraljevo; tel: 036/397-777; e-mail: office@kv-rda.org; www.kv-rda.org; za područje opštine Raška;

    Regionalna razvojna agencija - Zlatibor d.o.o. Užice; Petra Ćelovića bb, 31000 Užice; tel: 031/523-065; 510-098; e-mail: office@rrazlatibor.rs; www.rrazlatibor.rs; za područje opštine Priboj, Nova Varoš i Prijepolje;

    Regionalna razvojna agencija Sandžaka „SEDA“ d.o.o. Novi Pazar; 7. jula bb, 36300 Novi Pazar; tel: 020/332-700; 317-551; e-mail: office@seda.org.rs; www.seda.org.rs; za područje grada Novog Pazara i opštine Sjenica;

    Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga d.o.o. Leskovac; Pana Đukića 42, 16000 Leskovac; tel: 016/315-0115; e-mail: info@centarzarazvoj.org; www.centarzarazvoj.org; za područje gradova Leskovca i Vranja i opštine Medveđa.

 

 

Prateća dokumentacija:

    Program podrške daljem razvoju MMSPP dobitnika bespovratnih sredstava za nabavku opreme u drugoj godini sprovođenja Projekta za razvoj privatnog sektora

    Prijavni formular za dodelu bespovratnih sredstava (obrazac 1);

    Izjava (obrazac 2),

    Projektovani budžet (obrazac 3);

    Izjava o doprinosu podnosioca prijave, ukoliko isti postoji (obrazac 4);