VESTI

ИНЖЕЊЕРСКИ ЦЕНТАР ZF У ПАНЧЕВУ - Место иновација и будућности аутомобилске индустрије

Jul 14, 2021

 

Новоотворени инжењерски центар у фабрици компаније ZF у Северној пословној зони у Панчеву, посетио је председник Републике Србије Александар Вучић. Центар у који је уложено око 35 милиона евра бави се развојем  нових производа E- mobility дивизије немачке компаније, једног од великих имена у светској аутомобилској индустрији.

 

Фото: Тањуг/Зоран Жестић

 

Савремени инжењерски центар немачке компаније ZF у Панчеву простире се на 3.000 квадратних метара канцеларијског и конференцијског простора, у коме тренутно ради 200 инжењера и представљаће место иновација и стварања нових технологија за аутомобилску индустрију.

Мултидисциплинарни инжењерски тим, у овом развојном центру, бави се развојем система нових производа дивизије Е-мобилности, дизајном погона са електричном вучом, развојем погонских осовина, те софтверском калибрацијом, тестирањем и валидацијом.

У склопу тест центра, у који је уложено 20 милиона евра савремене опреме за тестирање, налази се 16 просторија за испитивање и верификацију електричних машина, те испитивање издржљивости и перформанси у активном и пасивном режиму рада, као и валидација целокупног система. У јануару 2021. су започели први тестови у овом најсавременијем истраживачком центру у Србији који је потом пуштен у рад.

Целокупан комплекс компаније ZF у Панчеву обухвата производни погон од 58.000 метара квадратних и новоотворени истраживачко-развојни центар (R&D). Тренутно у компанији ради приближно 1.000 људи рачунајући и запослене у R&D центру.

 

Фото: Тањуг/Зоран Жестић

 

Обиласку постројења и инжењерског центра, уз председника, су присуствовали руководилац истраживања и развоја Е-дивизије ZF-а Отмар Шарер, генерални директор ZF Србија Милан Грујић, као и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Приликом обиласка председник Вучић разговарао је са домаћим инжењерима у ZF Србија, упознао се са новим технологијама и могућностима најсавременијег истраживачког центра и пожелео им успех у раду.

Председник Србије изјавио је да ће наша држава одатле заједно са немачким партнерима стварати будућност европске аутомобилске индустрије.

"Без учешћа Србије аутомобили попут Volvo-a i Mercedes-a не би могли да постоје, да се крећу, јер се погонски делови овде производе", истакао је Вучић и додао је веома важно то што компанија ZF омогућава посао, али и усавршавање знања домаћих инжењера и радника.

"ZF је озбиљна компанија и гледају у будућност, па већ сарађују са техничком школом у пројекту дуалног образовања", додао је председник Србије.

Немачка компанија ZF у јуну 2019. године отворила је у Панчеву фабрику за производњу ауто-делова и компоненти за ауто-индустрију, бродове и железницу. Компанија ZF Србија нуди производе за путничка и комерцијална возила и индустријску технологију.

Инвестиција ZF-а је била прва страна инвестиција у Панчеву након неколико деценија, чија је вредност већа од 160 милиона евра. ZF Србија је у 2019. години остварила промет од приближно 22 милиона евра.

 

Фото: Тањуг/ Зоран Жестић