Inmold plast uspešna domaća kompanija i najsavremenija tehnologija na delu

Jun 06, 2020

 

Inmold Plast, iz Požege, domaća je porodična kompanija koja se, između ostalog, bavi i vrlo sofisticiranom proizvodnjom, kao što su roboti za proizvodnju IML pakovanja. Zajedno sa Srednjom tehničkom školom u Požegi, Inmold je jedan od pionira dualnog obrazovanja, a to će rezultirati i kreiranjem Regionalnog trening centra za CNC mašine upravo u Tehničkoj školi.

 

Kompanija Inmold plast proizvodi alate za brizganje plastike, bavi se serijskom proizvodnjom brizganih plastičnih delova, izradom mašinskih delova, ali i vrlo sofistifiranom izradom robota za proizvodnju IML pakovanja.

U Požegi će naredne nedelje otvoriti novu proizvodnu halu od 1.200 metara kvadratnih, u kojoj je plan da se proizvode roboti, obrađuju aluminijumski profili za potrebe industrije šinskih vozila u inostranstvu.

Inmold trenutno zapošljava oko 300 radnika, u planu je da se ta cifra nadmaši.

Premijerka Ana Brnabić, posetila je ovu kompaniju u Požegi i tom prilikom istakla važnost koju imaju domaće kompanije i domaći investitori u osnaživanju ekonomije Srbije, posebno oni koji, poput Inmolda,  ulaze na najzahtevnije svetsko tržište sofisticiranih tehnologija, a sve to je prema rečima predsednice vlade Ane Brnabić, siguran pokazatelj dobrog puta na kome se država nalazi.

Ovde nastaju sofisticirani proizvodi, reč je o proizvodnji mašina i robota, takvi poduhvati nam omogućavaju da brže sustignemo sve u zapadnoj Evropi koji su trčali brže od nas. Sve ovo delo je naših ljudi, našeg obrazovnog sistema, energije i znanja”, kazala je Brnabić.

Ona je dodala da Srednja tehnička škola u Požegi kroz dualno obrazovanje daje najbolje kadrove za kompanije poput "Inmolda" i za one koje će tek doći.

“To je primer dobrog obrazovanja, pa će ova škola postati regionalni obrazovni centar. Vlada će pomoći da se to ostvari, jer Požega ima sav potreban potencijal za brz razvoj. Sa ovakvim znanjem mehanike, hidraulike, robotike, elektrotehnike i ostalih grana, uspesi u budućnosti su izvesni”, istakla je premijerka Srbije.

Vlasnik kompanije "Inmold", Goran Janković zahvalio se na podršci Vladi Srbije, bez koje, kako je rekao, uspeh kompanije i na svetskom tržištu ne bi bio moguć.

Naša kompanija raste, imamo šta da pokažemo. Pored svih postojećih kapaciteta, otvaramo novu proizvodnu halu na 1.200 kvadratnih metara. Sveukupno, mi idemo rame uz rame sa najvećim evropskim kompanijama u ovoj oblasti”, naglasio je Janković.

 

 

 

             Foto: Tanjug/Zoran Zestic