VESTI

Hrana iz Srbije uskoro u marketima UAE

Feb 27, 2020

U vodećim trgovinskim lancima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) tokom proleća očekuju se novi proizvodi iz Srbije. Naše kompanije, koje su se uspešno predstavile na nedavno održanom Međunarodnom sajmu prehrane Gulfood u Dubaiju, intenzivno pregovaraju sa poslovnim partnerima o izvozu proizvoda na tržište Bliskog istoka, a očekuje se i realizacija prvih izvoznih ugovora.

 

Naši izlagači imali su organizovane susrete sa predstavnicima najvećih trgovinskih lanaca u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tokom sajma privrednici su imali više od stotinu sastanaka sa trgovcima i distributerima, a Privredna komora Dubaija organizovala je panel diskusiju o potencijalu tržišta i mogućnostima unapređenja spoljnotrgovinske razmene Srbije i UAE u oblasti industrije hrane.

Da bi kompanije poslovale na tržištu UAE neophodni su visoki standardi kvaliteta, kaže direktorka firme „Cold Pressok” Sandra Avramovski, koja je učestvovala na nacionalnom štandu Srbije na sajmu Gulfood.

“Odlazak na Gulfood bio je odlična prilika da se direktno upoznamo sa zahtevnim tržištem UAE i susednih zemalja. Sledeći korak je dobijanje Halal sertifikata od sertifikacione kuće koju priznaje ESMA, što će značiti dodatnu potvrdu kvaliteta koja je neophodna za pozicioniranje proizvoda”, kaže Sandra Avramovski.

Milena Cvetić, izvršni direktor kompanije Master Fruits", koja već godinama izvozi zamrznuto voće na tržište Bliskog istoka, posle ovogodišnjeg, trećeg sajamskog nastupa na Gulfood-u, planira početak realizacije potpisanih ugovora, proširenje posla i povećanje plasmana svojih visokokvalitetnih konkurentnih proizvoda - maline, kupine, jagode, borovnica i voćnih pirea u zemljama Bliskog istoka.

Od 16. do 20. februara, 14 srpskih kompanija prehrambene industrije, u organizaciji Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije, predstavilo je svoje proizvode i izvozni potencijal na 25. međunarodnom sajmu Gulfood, koji se svake godine održava u Dubaiju. Ova manifestacija, okuplja vodeće proizvođače i prerađivače hrane sa svih kontinenata i predstavlja  najznačajniji sajam prehrambene industrije na Bliskom istoku.