VESTI

EMERGING EUROPE: Београд град са највећим економским потенцијалом

May 28, 2021

Београд је проглашен за град са најбољим економским и инвестиционим потенцијалом, према оцени британске куће Emerging Europe, која се бави економском анализом градова Централне, Источне, Југоисточне Европе и Јужног Кавказа.

Shutterstock

 

Према Индексу Business-Friendly Градови, који Emerging Europe креира на основу оцена стручњака у области инвестиција, економије, локација за инвестирање и слично, у категорији „Град са највећим економским потенцијалом” Београд је освојио највише оцена и заузео прво место испред градова попут Киjева, Дебрецена, Букурешта и пољског Łóдź-а.

Такође, у категорији „Квалитет живота” Београд се високо котира, заузимајући четврто место, док је и у категорији „Pool of talents”, која убраја градове који имају оптималан приступ висококвалификованој радној снази, релативно ниску конкуренцију за таленте и  сарадњу пословног сектора и академске заједнице која омогућава регрутацију и прилив квалификованих кадрова у будућности, главни град заузео значајну пету позицију.

Градоначелник Београда, Зоран Радојичић истакао је за Emerging Europe да Београд привлачи, како домаће, тако и стране партнере у реализацији многих пројеката и да томе доприноси економска стабилност и улагање у инфраструктуру на нивоу државе и града.

„Економска стабилност омогућила је велика инфраструктурна улагања и убрзани развој града, што је за инвеститоре веома важно. Изградња обилазнице око Београда, изградња брзе пруге Београд - Нови Сад и коначно, почетак изградње прве линије метроа, пројекти су који привлаче различите индустрије, доводе инвестиције и запошљавају велики број људи", рекао је градоначелник и додао да су добра повезаност аеродрома, две пловне реке, ауто-пут и железница, која пролази кроз Београд, велики потенцијали за развој индустријских зона града.

Према овогодишњем Индексу перцепције Business-friendy градова, Београд се нашао на 9. месту, што је велики напредак у односу на рангинрање 2020. године када је главни град био на 24. позицији. На првом месту овог индекса за 2021. нашао се пољски град Łóдź, следе га Праг, Љубљана, Будимпешта и Киjев.