VESTI

Dugogodišnja uspešna saradnja u podršci malim i srednjim preduzećima

Nov 19, 2018

„Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP
u zemljama Zapadnog Balkana, faza 2, 2017-2020“

 

U okviru projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama Zapadnog Balkana, faza 2, 2017-2020“ koji realizuje Razvojna agencija Srbije (RAS) uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), u sredu, 21. novembra tekuće godine, u Beogradu će biti održan sastanak na kome će učestvovati visoki predstavnici Ambasade Japana, JICA, RAS, mentori i predstavnici regionalnih agencija iz Srbije, predstavnici partnerskih organizacija iz Bosne i Hercegodine, Crne Gore, Makedonije, uz goste iz Bugarske agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ovo je jedan od malog broja projekata JICA koji ima regionalni karakter i redak primer da JICA podržava četvrti projekat zaredom u jednoj zemlji.

Do sada je kroz godišnji RAS mentoring program podržano više od 600 mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (MMSPP), ali broj korisnika je daleko veći (preko 2000) jer je standardizovana mentoring šema uključena i u portfolio usluga u okviru drugih projekata RAS, kao što su: Projekat za razvoj privatnog sektora (USAID), Program podrške početnicima za započinjanje posla - Start up, Standardizovani set usluga koji se realizuje preko Akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

U Srbiji je 169 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika dobilo uslugu mentoringa tokom 2016. godine, u 2017. godini 261 korisnik, dok je u 2018. godini u toku rad sa 103 korisnika usluge mentoringa. 

Zainteresovanim privrednicima u Srbiji trenutno je na raspolaganju više od 50 sertifikovanih mentora iz 16 akreditovanih regionalnih razvojinih agencija koji su u mogućnosti da pruže kompletnu mentoring podršku, dok je od pomenutih 50, čak 20 mentora uključeno u aktivnosti koje se sprovode u zemljama regiona (u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji) gde se održavaju obuke (treninzi) novih mentora.