VESTI

Domaći proizvođači hrane na Međunarodnom sajmu prehrambene industrije u Kelnu

Oct 09, 2021

Širok asortiman proizvoda iz Srbije počev od meda, džemova i slatkiša, preko sokova, vina i rakija do čuvenog srpskog ajvara, sušenog i liofilizovanog voća, dečije hrane i mlečnih proizvoda, biće predstavljen posetiocima predstojećeg Međunarodnog sajma prehrambene industrije ANUGA koji se od 9. do 13. oktobra održava u Kelnu.

anuga-flaggen.jpg

 

Uz podršku Privredne komore Srbije (PKS) i Razvojne agencije Srbije (RAS), srpske kompanije sedmi put će promovisati svoju izvoznu ponudu na dva nacionalna štanda jednom za proizvođače gotovih proizvoda i drugom na kome će biti predstavljeni smrznuti proizvodi.

Na Nacionalnom štandu gotovih proizvoda izlaže 14 naših firmi: Cmana Krnjevo; Zdravo Organik Selenča; Interfood 60 Čačak; Natura Gusto Paraćin; BG Produkt 1996 Kruševac; Mlekara Šabac; Budimka Požega; Van Drunen Farms Europa Banatsko Karađorđevo; Sanum Per Fructus Kragujevac; Vino Kalem Velika Drenova; Fabrika dečije hrane Dobanovci; Flama Fructis Jazak; Medela Vrbas; Tisacoop Kanjiža.

Na drugom nacionalnom štandu predstaviće se 13 kompanija sa asortimanom smrznutog voća i povrća: PIK Bečej, Frikom Beograd; ITN Grup Zemun; Voćar Svilajnac; Master Fruit Beograd; Masli Leskovac; Friglo Sutjeska; Frigo-Paun Požega; Euro Frigo Požega; Laki Arilje; Sweet House Exclusive Sopot; Mirax Agrar Beograd; BMN Malinas Požega.

„Cilj nastupa naše privrede na ovom najvećem prehrambnom sajmu u Evropi jeste promocija i povećanje izvoza iz Srbije na tržište Nemačke i cele Evropske Unije. Ovogodišnja ANUGA biće održana u hibridnom formatu, koji podrazumeva učešće izlagača na sajmu uživo, ali i na digitalnoj platformi Anuga@home koja će biti aktivna do kraja godine i služiće kao jedinstvena mreža za povezivanje svih izlagača i posetilaca sajma”, objašnjava Zorana Delić iz Privredne komore Srbije.

Ova manifestacija, po njenim rečima, pruža mogućnosti srpskim kompanijama da se upoznaju sa novim proizvodima, tehnologijama i svetskim trendovima u prehrambenoj industriji, upoznaju nove dobavljače za evropsko i druga inostrana tržišta, sagledaju svoju poziciju u odnosu na tržišnu utakmicu i konkurenciju.

Sve inovacije, najnoviji trendovi u industriji hrane, zanimljive činjenice o budućnosti prehrambene industrije biće predstavljene tokom pet dana trajanja sajma.

Manje šećera, manje veštačkih sastojaka, zamenska mesa i alternativni proteini, super hrana, bez glutena, korišćenje drevnih žitarica i više biljnih i prirodnih aroma, samo su neki od trendova o kojima će se više čuti na sajmu u Kelnu.

ANUGA je najveći svetski međunarodni sajam prehrambene industrije i najznačajniji za sve proizvođače i izvoznike hrane širom sveta. Održava se svake druge godine u Kelnu, u sajamskom prostoru KELN MESE (Koelnmesse GmbH) površine 284.000m2. U 2019. godini 7.972 izlagača iz više od 100 zemalja predstavilo je svoje proizvode pred više od 170.000 posetilaca iz 200 zemalja sveta.

Sajam čini deset tematskih celina odvojenih po paviljonima – gotovi proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, smrznuti proizvodi, meso i mesne prerađevine, alkoholna i bezalkoholna pića, topli napici, pekarski proizvodi, organski proizvodi i anuga kulinarski koncept.