VESTI

Dodeljena bespovratna sredstva za nabavku opreme

Mar 10, 2017

Osmoro preduzetnika iz Vranja, Leskovca i Bujanovca dobili su sredstva za nabavku opreme u vrednosti od 64 hiljade dolara. Sredstva su dodeljena u okviru Projekta podrške razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji, koji finansira USAID preko Razvojne agencije Srbije, u sradnji sa regionalnim razvojnim agencijama u Leskovcu, Novom Pazaru, Užicu i Kraljevu. Tim povodom u Skupštinigrada Vranja, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga organizovao je dodelu ugovora.

 

Podrska razviju privatnog sektora

 

“Ove akcije doprinose razvoju mikro, malih i velikih preduzeća i bitan su pokazatelj namere Vlade Republike Srbije da se ova oblast znatno unapredi. Razvoj ekonomije, tržišne privrede i privatnog sektora je ono što je nosilac razvoja u svim razvijenim zemljama, a mi, kao lokalna samouprava želimo da podstaknemo taj segment privrede”, rekao je gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

Ana Žegarac, direktor sektora za planiranje i razvoj Razvojne agencije Srbije, istakla je da Razvojna agencija u saradnji sa USAID-om, već nekoliko godina unazad uspešno realizuje projekte sa partnerima iz regiona.

“Povod današnjeg okupljanja je dodela ugovora za nabavku opreme koja će u značajnoj meri unaprediti dalji razvoj poslovanja. U prvoj godini, desetoro dobitnika ostvarilo je pravo na bespovratna sredstva kroz kupovinu opreme za obradu drveta, preradu hrane, kada za pasterizaciju, posebnih sekača za šumsko bilje, motokultivatora, IT opreme, štampača. Razvojna agencija Srbije i u 2017. godini ima različite programe podrške, kako za početnike, tako i za preduzeća koja žele da unaprede svoju inovativnost i konkurentnost”, dodala je Žegarac.

Biljana Stanković, direktor Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, zaključila je da su rezultati ovog projekta poboljšanje poslovanja privrednika, kroz grantove, obuke i posebnog programa mentoringa, koji omogućava individualni pristup i pomoć.