VESTI

25. Mostarski sajam privrede

Apr 16, 2024

Preko 800 izlagača iz 30 zemalja predstaviće se na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru. Zemlja partner 25. izdanja sajma je Hrvatska

 

 

U prisustvu najviših regionalnih i domaćih političkih zvaničnika, diplomatskog kora, privrednika te brojnih posetilaca, u Mostaru je danas svečano otvoren 25. po redu Međunarodni sajam privrede, koji će trajati do 20. aprila.

U organizaciji Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije (PKS), a u okviru Nacionalnog štanda, posetiocima sajma predstavlja se 26 domaćih kompanija iz različitih sektora - poljoprivredno-prehrambenog, metalske i hemijske industrije, industrije nameštaja, transporta, reciklaže, logistike, kao i projektovanja u industriji i proizvodnje agrodronova. Svoju ponudu prezentuju: Damar Confit, Galeb Metal Pack, ŽitoPromet-MlinPek, Destilerija Porečje, Eso Tron, Agrodron, Resor, Green Magnetik, Gradina Cink, Adonis, EuroCons Group, Feman, DPS Klas, Metal-flex, Pink Ćevabdžinice, IGM Mladost, Tehnomarket, Natural System, Hrana Produkt, Air Srbija, Vinarija Aleksić, Friglo, Zadruga 100 Žena, MTM Sirela, Jela Jagodina, Milšped Group.

Privrednu delegaciju Srbije čine, osim predstavnika izlagača i predstavnici 40 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, iz Rasinskog, Moravičkog i Raškog orkuga, koji će posetiti sajam i učestvovati na poslovnim susretima privrednika.

 

Predsednik Vučić obišao izlagače

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, prisustvovao je svečanom otvaranju Sajma privrede u Mostaru. Nakon ceremonije, Nacionalni paviljon Srbije posetili su predsednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministri saobraćaja i trgovine Srbije Goran Vesić i Tomislav Momirović i razgovarali sa privrednicima.

  

 

Mostarski sajam privrede je profilu opšti, te se na njemu tradicionalno predstavljaju proizvodi iz metalske i građevinske industrije, poljoprivredne i prehrambene industrije, automobilske industrije i drugih, kao i sektor usluga, od bankarstva do turizma. I ove godine, uporedo sa Sajmom privrede, održaće se i podsajamska manifestacija – Sajam turizma Mostar, koja za cilj ima promovisanje ponuda turističkih agencija.

U okviru 25. međunarodnog sajma privrede u Mostaru biće održani Međunarodni poslovni susreti 17. i 18. aprila, na kojima uz podršku PKS i Evropske mreže preduzetništva (EEN), kompanije imaju jedinstvenu priliku za pronalaženje dobavljača, kupaca i poslovnih partnera. Zahvaljujući online platformi za registraciju i zakazivanje sastanaka, učesnicima se pruža prilika da na brz i jednostavan način prošire mrežu poslovnih kontakata i unapred zakažu sastanke prema sopstvenim potrebama i interesima, što omogućava efikasnije povezivanje sa poslovnim partnerima.

U 2023. godini spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine vredela je 2,99 milijardi evra. Izvoz robe iz Srbije dostigao je 1,96 milijardi evra, dok je suficit na srpskoj strani 954,2 miliona evra.

Najvažniji proizvodi koje je Srbija plasirala na tržište BiH u 2023. godini bili su: mineralna goriva, alkoholna i bezalkoholna pića, mašine i uređaji, plastika i proizvodi od plastike, delovi za drumska vozila, gvožđe i čelik, žitarice.

 

  

 

FOTO: TANJUG/Dimitrije Goll/Bojana Lalović

 

Katalog kompanija izlagača dostupan je OVDE