VESTI

Након четири године паузе одржан Менторинг Форум

Dec 08, 2023

Фокус овогодишњег Форума био је на значају менторинга као једног од најзначајнијих видова нефинансијске подршке микро, малим и средњим предузећима и начинима да се та услуга додатно унапреди у Србији али и региону

 

Београд, 7. децембар 2023. године - Менторинг Форум одржан је у Београду, у организацији Развојне агенције Србије, након четири године паузе и окупио је на једном месту менторе развојних агенција,  представнике компанија корисника менторинга, Јапанске агенције за међународну сарадњу, Министарства привреде Републике Србије.

Учесницима Менторинг форума обратили су се: Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра Министарства привреде Републике Србије; Радош Газдић, в.д. директора Развојне агенције Србије, Уеки Масахиро, шеф канцеларије JICA за Балкан и  Ана Жегарац, шеф пројекта менторинга из  Развојне агенције Србије.

Вршилац дужности директора РАС Радош Газдић, рекао је да је успостављање стандардизоване услуге менторинга и реализација овог вида нефинансијске подршке микро, малим и средњим предузећима, од самог старта подржано од стране Министарства привреде. Поред финансијских средстава које Министарство издваја за менторинг кроз Програм Стандардизованог сета услуга, веома је важно укључивање менторинг услуге у финансијске програме које Министарство спроводи у сарадњи са Фондом за развој.

- Услуга менторинга се у Србији спроводи више од 17 година и резултат је дугогодишње сарадње Јапанске агенције за међународну сарадњу и Развојне агенције Србије. Од почетка реализације до данас, више од 4000 малих и средњих предузећа, предузетника, задруга и кластера у Србији,  користило је  бесплатну стандардизовану услугу менторинга – рекао је Газдић.

Нагласио је да је услуга менторинга бесплатна за кориснике и да се реализује кроз програме финансиране из буџета Министарства привреде и РАС. Газдић истиче да је реализују сертификовани ментори, из 17 акредитованих регионалних развојних агенција , обучени по методологији тренинга за менторе  и праксе „Тренинг на послу“ која је развијена у сарадњи са јапанским експертима.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић истакла је да је менторинг програм одличан пример како дугорочна истрајност и сарадња могу да дају одрживе резултате и искористила прилику да се захвали јапанској влади на подршци изградње и унапређења система менторинга у Србији.

- Овај пројекат је за нас изузетно важан јер нам омогућава да развијемо капацитете људи запослених у развојним агенцијама, који као ментори пруже конкретну и врло усмерену подршку пре свега младим фирмама да унапреде пословање онда када им је најпотребније – рекла је Обрадовић Јовановић.

Помоћница министра привреде је оценила да су ментори оно најбоље што развојне агенције тренутно имају када је подршка малим и средњим предузећима у питању.

Шеф канцеларије JICA за Балкан Уеки Масахиро рекао је да је пружање нефинансијске подршке предузећима каква је менторинг од круцијалне важности.

- Јапанска агенција за међународну сарадњу је препознала важност малих и средњих предузећа па ће наставити да подржава даљи развој и ширење менторинга у Србији и другим земљама Западног Балкана у циљу оснаживања локалних економија – истакао је Уеки Масарихо.

Вођа пројекта менторинга Ана Жегарац истакла је да је Форум био прилика да се сагледа на који начин акредитоване регионалне развојне агенције, као институционална инфраструктура за реализацију менторинга, спроводе менторинг у Србији и на који начин је ова услуга интегрисана у партнерства са локалним и међународним партнерима.

- Чули смо шта наши ментори мисле о утицају менторинга на побољшање пословања микро, малих и средњих предузећа, каква је улога српских ментора, тренера и инструктора у трансферу знања и успостављању система стандардизоване услуге менторинга у партнерским државама, али је посебно важно што су на скупу говорили корисници менторинга о томе колико и на који начин је коришћење те услуге допринело унапређењу њиховог пословања и колики је степен задовољства услугом и сарадњом са менторима. У другом делу дана, са нама су своја искуства поделили и ментори и компаније-корисници кроз заједничке презентације а веома нам је драго да су у Београду биле и наше драге колеге – ментор и представник компаније из Црне Горе.

Заједнички рад са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу реализује се  кроз Пројекат „Оснаживање и даље успостављање услуге менторинга за мала и средња предузећа у земљама Западног Балкана“ чији је циљ да се стандардизована менторинг услуга у Србији, успостави и успешно  спроводи у оквиру целог региона ( Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна Македонија).