VESTI

JFE Shoji Serbia - Центар развоја аутомобилске и електронске индустрије Европе

Mar 18, 2024

Јапанска компанија JFE Shoji, церемонијом полагања камена темељца, обележила је почетак изградње фабрике за производњу језгра електромотора. Укупна вредност инвестиције износи преко 51 милион евра, а планирани број запослених 102

 

ИНЂИЈА, 18. марта 2024. године – У Индустријској зони у Инђији, на парцели површине 10 хектара обележена је изградња фабрике у којој ће се производити језгра мотора широкиг спектра примене, од електричних апарата за домаћинство, до помоћних и главних мотора за аутомобилску индустрију. 

Компанија JFE Shoji, која послује у оквиру једне од водећих јапанских корпорација JFE Shoji  Corporation и члан је JFE Holding присутна је у 22 региона широм света. Инвестиција у Инђији прва је JFE Shoji фабрика, како у Србији, тако и у Европи. Почетак званичне производње у Србији планиран је за 2025. годину.

Церемонији обележавања почетка радова на изградњи фабрике JFE Shoji Serbia присуствовали су извршни директор корпорације JFE Shoji Јошицугу Кобајаши, председник Републике Србије Александар Вучић, амбасадор Јапана у Београду Акира Имамура, министар унутрашње у спољне трговине Томислав Момировић, директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Габријела Грујић, председник Општине Инђија Владимир Гак, као и представници Развојне агенције Србије.

Извршни директор JFE Shoji  Corporation нагласио је да су људски ресурси, инфраструктура, као и подршка Владе, били кључни фактори приликом одабира локације будуће фабрике у Европи.

"Ми смо јапанска трговачка компанија, и једна од водећих светских компанија у области електро челика, за моторе и трансформаторе. Да бисмо ојачали наш ланац снабдевања, тражили смо одговарајућу локацију у Европи. И као резултат нашег пажљивог проучавања, дошли смо до закључка да је за изградњу наше прве фабрике у Европи најатрактивније место Инђија у Србији, с обзиром на потенцијалне могућности људских ресурса, као и инфраструктуре", рекао је Кобајаши.

Обраћајући се присутнима, извршни директор компаније JFE Shoji  Corporation, Јошицугу Кобајаши, истако је и да ће најновија технологија, на којој се базира производња у њиховој фабрици, допринети развоју аутомобилске и електро индустрије како у Србији, тако и у читавој Европи.

Амбасадор Јапана у Београду, Акира Имамура, изразио је задовољство што је та компанија за своју прву фабрику у Европи изабрала баш Србију и Инђију.

„JFE Shoji је изузетно значајна компанија у оквиру JFE Групе, један од водећих произвођача челика. У овој фабрици у Инђији, JFE Shoji Serbia ће производити језгра за електромоторе, за Nidec у Новом Саду, али и за компаније из других земаља", рекао је Имамура на полагању камена темељца.

Председник Републике Србије, Александар Вучић, нагласио је важност јапанске инвестиције за будућност Србије. Председник Вучић је истакао да је реч о веома важној инвестицији. Поред тога што ће фабрика користити најновију технологију, председник је изразио уверење да ће компанија довести и нове јапанске инвеститоре у нашу земљу, како добављаче, тако и произвођаче.

JFE Shoji  послује у оквиру једне од водећих корпорација JFE Shoji  Corporation. Основана 1954. године, данас запошљава преко 8.500 радника у више од 54 погона и пословница у Кини, ASEAN регији и Америци. Члан је групације JFE Holding, присутна у 22 региона широм света. Групација запошљава 64 хиљаде радника, док је оперативни приход у 2022. години износио више од 1,5 милијарди евра.

 

  

  

  

 

Фото: ТАНЈУГ/ВЛАДИМИР ШПОРЧИЋ

 

Лутка симбол истрајности и среће

 

Уочи полагања камена темељца председник Вучић је заједно са  Акира Имамуром, амбасадором Јапана у Србији, обојио лево око јапанској Дарма лутки која у јапанској традицији представља симбол истрајности и среће и дугу историју, која датира још из 17. века.