VESTI

Treći Forum o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije na Jahorini 

Nov 03, 2017

PALE, 3. novembra, 2017. godine -  Do kraja ove godine Razvojna agencija Srbije (RAS) realizovaće oko 45 investicionih ugovora ukupne vrednosti oko 350 miliona evra koja će doneti oko 20.000 novih radnih mesta, izjavio je danas v.d. direktora RAS Radoš Gazdić. 

Gazdić je na otvaranju Trećeg Foruma o privrednoj saradnji Republike Srpske i Srbije na Jahorini rekao da je RAS u prvih deset meseci ove godine realizovao ukupno 24 investiciona ugovora, ukupne vrednosti ulaganja od 157 miliona evra, koji će doneti 8.000 novozaposlenih.

"Tokom novembra i decembra očekujemo da se realizuju dodatni ugovori ukupne vrednosti od oko 200 miliona evra koji će doneti još oko 10.000 novih radnih mesta, što bi bio novi rekord Srbije u privlačenju investicija", objasnio je Gazdić i dodao da je RAS u 2016.  godini realizovao 22 investiciona ugovora koji su doneli 236,8 miliona evra investicija i otvorili više od 16.000 radnih mesta u Srbiji. 

Na Forumu u Hotelu “Termag” na Jahorini okupilo se više od 250 privrednika iz regiona, ali i iz Turske, Kine, Švedske, Slovenije... 

"Veoma je važna saradnja između regionalnih i opštinskih razvojnih agencija i povezivanje privrednika regiona. Srbija je u poslednje tri godine uspela da kompletira najatraktivniji paket namenjen investitorima u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope. O tome govori i priznanje koje je Svetska banka nedavno uručila Srbiji, za najbolju zemlju u Jugoistočnoj Evropi po kriterijumu sprovedenih reformi", istakao je Gazdić. 

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, istakao je da je Srbija najbitniji spoljnotrgovnski partner Srpske. 

To je, kako je rekao, omogućio Ugovor o specijalnim paralelnim vezama između RS i Srbije, i naveo da danas ne postoji ni jedan segment u poslovanju između dve zemlje na kojem se ne sarađuje. 

"Danas Srbija vodi politiku saradnje i razumevanja u najboljem interesu regiona", istakao je Đokić.

Srpska je, prema njegovim rečima, od 2011. do 2017. Godine za razvoj malih i srednjih preduzeća uložila 680 miliona maraka. 

Takođe, naveo je on, RS je u 2016. imala rast BDP-a 3,5 odsto, što je, kako je ocenio, nakon izlaska iz ekonomske krize pokazatelj spremnosti za nove investicije u RS. 

Marinko Đukić, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, rekao je na Forumu da mala i srednja preduzeća trebaju podršku razvoja te da je zbog toga fokus na poslovnim susretima preduzeća i klastera.

Organizatori foruma su RAS i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS uz podršku Vlade Srbije i Vlade R. Srpske. 

Centralni događaj Foruma su međunarodni poslovni susreti koji se organizuju pod okriljem Evropske mreže preduzetništva.

Prateći program Foruma je panel diskusija sa razvojnim agencijama, naučnim institucijama i organizacijama sa ciljem pronalaženja potencijalnih partnera za realizaciju projekata od zajedničkog interesa.

Video 1: https://youtu.be/e3TTrx426uc

Video 2: https://youtu.be/5-Z3BeBocPs

Video 3: https://youtu.be/FRjmdt8HxAU

Video 4: https://youtu.be/kKAd8xvfN1w