Вести

Почела изградња фабрике чоколаде Barry Callebaut у Новом Саду

Mar 05, 2020

Највећа и најмодернија инвестиција те компаније

Данас је у Новом Саду свечано обележен почетак градње фабрике чоколаде швајцарске компаније Barry Callebaut, која ће запослити најмање 100 људи и бити регионални центар ове компаније за дистрибуцију чоколаде на тржиште југоисточне Европе.

У плану је да фабрика чоколаде и какао производа Barry Callebaut у Новом Саду почне са производњом током 2021. године и да почетни производни капацитет постројења буде 50 хиљада тона годишње. Укупан ниво инвестиције, током петогодишњег периода, би требало да достигне 50 милиона евра.

Церемонији полагања камена темељца у Новом Саду присуствовали су председник Републике Србије Александар Вучић, главни извршни директор компаније Barry Callebaut Antoine de St-Afrique, Стојан Кемере регионални директор Barry Callebaut , градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, као и Њ.Е. амбасадор Швајцарске Фипил Ге и Њ.Е. амбасадор Краљевине Белгије Кун Адам.

Antoine de St-Afrique, главни извршни директор Barry Callebaut, истакао је да је фабрика у Новом Саду, не само најмодернија, већ и највећа инвестиција коју су реализовали у неку фабрику у последњих 10 година, и да су њихова улагања овде пројекти на дуже стазе.

„Требало би да се пословање фабрике простире даље од границе Србије, на нивоу региона снадбевајући чоколадом, пуњењем и смешама разне клијенте. Требало би да постане једно и чвориште талената, где можемо да привучемо, обучимо и да развијамо талентоване људе. Нисмо дошли у Нови Сад случајно. Нови сад је град са изузетно добром локацијом и има снажну базу талентованих људи - има угледан универзитет и дугогодишњу традицију образовања. Све је то нама изузетно важно, и кад долазимо негде то радимо на дужи рок,“ истакао је Antoine de St-Afrique.

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је важност ове инвестиције и чињеницу да ће то бити највећа фабрика чоколаде у овом делу Европе. Он је додао ја пројекат много важан и за српску прерађивачку и прехрамбену индустрију, јер ће највећи број сировина набављати са територије наше земље. Посебно је истакао очекивање да се поред фабрике отвори и Академија чоколаде, где би се успоставила сарадња са факултетима и упослили млади, високообразовани људи.