VESTI

РАС И ЈБАС ЗА БЛИЖУ САРАДЊУ СРБИЈЕ И ЈАПАНА

May 21, 2018

БЕОГРАД – 21. маја, 2018. године - Генерална скупштина Јапанске пословне асоцијације у Србији (ЈБАС), одржана је данас у Развојној агенцији Србије (РАС), у оквиру заједничких активности на унапређењу привредне сарадње Србије и Јапана.

Представинике ЈБАС је на Генералној скупштини поздравио вршилац дужности директора РАС Радош Газдић, који је том приликом истакао значај сарадње Србије и Јапана.

У циљу што бољег повезивања Србије и Јапана, како је речено, РАС блиско сарађује са јапанским институцијама „ЈИЦА“ (Јапанском агенцијом за међународну сарадњу) и „ЈЕТРО“ (Јапанском организацијом за развој трговине и инвестиција).

Веома је значајна дугогодишња сарадња са ЈИЦА на пројекту „Успостављање и промоција менторинг услуге за МСПП у земљама Западног Балкана“, а тренутно је актуелна друга фаза пројекта, која обухвата период од 2017. до 2020. године, истакла је директорка Сектора за планирање и развој РАС Ана Жегарац.

Жегарац је истакла да се пројекат односи на затварање циклуса стандардизоване услуге менторинг у Србији, као и наставак трансфера српске експертизе на пољу менторинга у Босну и Херцеговину, Црну Гору и Македонију, уз подршку јапанских експерата.

„Тај пројекат је резултат вишегодишње успешне сарадње и једини је пројекат ЈИЦА који има регионални карактер са РАС као партнером у трансферу српског модела стандардизоване менторинг услуге на земље у региону. Такође, ово је редак пример да ЈИЦА подржава четврти пројекат заредом у једној земљи“, додала је Жегарац.

Јавни позив за спровођење стандардизоване услуге менторинга, намењен микро, малим, средњим предузећима и предузетницима, као и задругама, је отворен до 1. јуна ове године. Више информација налази се на страници ОВДЕ, а на располагању су и mail: mentoring@ras.gov.rs или телефон: 011/3398 809.

Сарадња између РАС и ЈБАС је дефинисана и Меморандумом о сарадњи који је потписан у фебруару ове године.

Генералној скупштини је присуствовало око 30 чланица ЈБАС, а презентацију је одржала и организација СОС Дечија села Србије.