VESTI

ВИСОКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И ОДРЖИВИ РАЗВОЈ БУДУЋНОСТ СУ ИНВЕСТИЦИЈА У СЕКТОРУ АУТО, ХЕМИЈСКЕ И ШИНСКЕ ИНДУСТРИЈЕ

Dec 13, 2021

 

Србија је на путу да постане лидер региона у новодолазећим технологијама и начинима производње у аутомобилској и хемијској индустрији и производњи елемената за железнички транспорт, који су основа, пре свега еколошки оријентисане и одрживе будућности, и е-мобилности која у том циљу предњачи, истакнуто је на Инвестиционој конференцији Србије на Еxpo 2020 Dubai. Наши резултати у привлачењу инвестиција у овим секторима, дугогодишња индустријска традиција, али и неизоставно знање и капацитети научних и образовних институција у Србији и присуство водећих имена и добављача сва три сектора, мапирају нас као предводнике на Балкану у привлачењу улагања у е-мобилност и пројекте велике додате вредности.

 

Другу инвестициону конференцију Србије у Дубаију, која је дала преглед инвестиционих потенцијала и примере добре праксе у сектору шинских возила, аутомобилске индустрије и хемијског сектора, отворио је први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Министар Ружић је истакао да је Србија у последњих неколико година постала простор на коме се развијају нови иновативни пројекти и решења, оснивају истраживачко-развојни центри, научно-технолошки паркови и иновациони центри, и да су таква улагања без алтернативе. Уз то, Србија има квалитетан дуални систем образовања, који је ефикасан одговор на потребе привреде и тржишта рада, технолошке промене и потребе за новим компетенцијама.

„Системом дуалног образовања обухваћено је преко 10.000 ученика, док је број дуалних образовних профила, који се реализују у 150 средњих стручних школа, нарастао је на 54. Све више компанија које долазе поставља као услов развијен систем дуалног образовања, а њихово опредељивање за Србију као земљу у којој желе да проширују производни процес говори о томе да национални модел дуалног образовања иде у правом смеру“, рекао је први потпредседник Владе и додао да је уверен да ће данашње представљање инвестиционих потенцијала Србије привући пажњу нових инвеститора.

Као већ доказано успешна земља у привлачењу страних директних улагања у аутомобилски сектор наша земља је у претходној деценији постала дом за све водеће, такозване Тier-1, добављаче аутомобилске индустрије.

“С обзиром да смо тиме заокружили инвестициони циклус и ланац вредности у традиционалном смислу овог сектора, Србија спремно улази у нову еру инвестиција које са собом доносе највишу вредност, а то је спој високе технологије и електричне мобилности. Ови концепти представљају темеље будућности ауто индустрије и имају за циљ смањење емисије штетних гасова и креирање индустрије одрживог транспорта”, истакао је Немања Јевтовић, саветник за стратешка улагања у РАС.

 

 

Говорећи о трендовима и приликама за улагања у хемијској индустрији Дуња Вукчевић, директорка Сектора за организоване индустријске зоне у РАС, објашњава да хемијска индустрија пролази кроз интензивне периоде трансформације на глобалном нивоу, с тим у вези и Србија улаже напоре да иде у корак са светом.

“Како хемијска индустрија има значајну улогу у стратегији индустријске декарбонизације и снажан је партнер аутомобилске индустрије која нам је у фокусу, наш циљ јесте да привучемо инвеститоре који ће препознати стратешку предност Србије, а то је концентрација знања која долази са наших универзитета и научних института, а који уједно представљају иновативне и еколошки освешћене индустрије са високом додатом вредношћу крајњег производа у хемијском ланцу вредности”, закључила је Вукчевић.

На инвестиционој конференцији су представљени и добри примери постојећих инвестиција, који уједно представљају и индустријске паркове погодне за нове инвеститоре - уникатни Mind Парк у Крагујевцу и Elixir Група у Прахову.

 

 

Ана Рачић, Бизнис менаџер у MIND Групи, каже да је инвестициона конференција Србије на Еxпо-у изузетна прилика да се MIND Парк представи пред светским аудиторијомом и покажу инвестициоие потенцијали Србије кроз призму њиховог индустријског парка.

„Јединствени потенцијал који као држава имамо, квалитет који можемо да понудимо, било да се ради о шинским возилима, авио, high tech, али и IT индустрији, уобличавамо кроз пројекте који су препознати од стране државе“, рекла је Ана Рачић.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић обратио се присутнима у име града који је, како је рекао, колевка индустрије на Балкану и познат по аутомобилској индустрији. Данас је Крагујевац место где се прави заокрет у индустријској традицији ка шинској и хигх-тецх индсутрији.

„Наша земља се на Еxpо-у представља под слоганом „Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, креирамо будућност“, а  Крагујевац је најбољи пример како се на традицији креира нова баштина. С поносом могу да кажем да смо данас један од лидера у иновацијама, дигитализацији, еУправи, талентима и креативности,“ истакао је Дашић и позвао инвеститоре да улажу и у Крагујевцу и Србији уопште.

Након инвестиционог догађаја на Павиљону Србије одржани су сусрети и састанци са заинтересованим компанијама, а у наредним данима очекује и наставак истих. Следећа инвестициона конференција биће крајем јануара 2022. године, и то у тематској недељи Еxpo-а „Здравље и велнес“, такође у организацији Развојне агенције Србије, Владе Србије и тима за реализацију наступа Србије на Еxpo 2020 Dubai.