VESTI

Vinari 'Otvorenog Balkana' na najvećem svetskom sajmu Vinitaly 2023

Apr 03, 2023

Regionalni sajam “Wine Vision by Open Balkan”, koji su prvi put zajedno 2022. godine organizovali Srbija, Albanija i Severna Makedonija, predstavljen je na najvećem sajmu vina na svetu Vinitaly

 

VERONA, 2 – 5. aprila 2023. godine – Na 55. po redu međunarodnom sajmu vina, Vinitaly 2023, predstavlja se 4.500 izlagača iz Italije, Evrope i celog sveta, među kojima i izlagači zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan. Na štandu Wine Vision by Open Balkan predstaviće se 200 etiketa najboljih vina - 42 vinarije iz Srbije, 14 iz Severne Makedonije i 20 vinarija iz Albanije.

Prvog dana sajma, štand zemlja članica incijative Otvoreni Balkan posetli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani.

 

  

  

  

  

 

Vina na Open Balkan štandu predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje, dok će trećeg dana sajma biti organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana. Publici će biti predstavljena vina iz različitih vinorodnih regija, pažljivo odabranih da prikažu diverzitet i neotkrivene potencijale balkanske vinske scene:

- Vinarija Vinčić - Grasac White Reserve (Srbija)

- Vinarija Čokot - 100% Prokupac (Srbija)

- Vinarija Lastar - Tamjanika (Srbija)

- Vinarija Tikveš - Barovo Crveno (Severna Makedonija)

- Vinarija Kamnik - Vranec terroir (Severna Makedonija)

- Vinarija Stobi - Vranec veritas (Severna Makedonija)

- Vinarija Nurellari - Serina (Albanija)

- Vinarija Cobo - E kuqja e Beratit (Albanija)

- Vinarija Cobo - Shendevere (Albanija)

Ove godine Vinitaly obeležiće i rekordan broj učesnika - posetilaca, izlagača, kupaca - uvoznika, distributera i njihovih asocijacija iz Evrope, ali i iz celog sveta od SAD, Centralne i Južne Amerike, preko Afrike do Azije.

Nakon prezentacije u Veroni, očekuje se da kupci italijanskog sajma posete i Beograd, koji će od 16. do 19. novembra biti domaćin drugog po redu regionalnog sajma vina i prestonica vinske industrije u našem delu sveta.

Digitalni katalog kompanija izlagača dostupan je OVDE.