VESTI

VEBINAR: Vodič za izvoz svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća na tržište Nordijskog regiona

Nov 17, 2022

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, 1. decembra organizuju vebinar posvećen temama u vezi izvoza svežeg voća i povrća na tržište Nordijskog regiona

Vebinar je namenjen proizvođačima i izvoznicima svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća sa Zapadnog Balkana, koji žele da saznaju više o izvoznim mogućnostima i plasmanu na značajnom evropskom tržištu Nordijskog regiona. Eksperti iz oblasti izvoza i plasmana na tržište Nordijskog regiona će na ovom panelu pružiti učesnicima sve aktuelne informacije u vezi tržišta hrane u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj i Danskoj: trendovima, perspektivama online prodaje, savete za dizajn i obeležavanje maloprodajnog pakovanja i upoznati ih sa ključnim koracima u procesu izvoza svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća. Po završetku izlaganja, učesnici će imati priliku da postave pitanja i pokrenu diskusiju sa govornicima o svim izazovima i nedoumicama koje imaju prilikom planiranja izvoza voća i povrća na ovo tržište.

Tržišta Nordijskog regiona imaju veliki potencijal za uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i predstavljaju značajnu priliku za kompanije sa Zapadnog Balkana. Sa preko 26,5 miliona potrošača, značajnom potrošačkom moći stanovnika i preko 74,5 milijardi prometa u maloprodaji čine ga atraktivnim za potencijalne dobavljače. Ukupna vrednost tržišta hrane u Nordijskom regionu od 85 milijardi konstantno raste u tradicionalnim kanalima distribucije, kao i onlajn prodaji. Potražnja za hranom nastavlja sa rastom u narednom periodu praćena povećanjem potreba i interesa potrošača za kupovinom svežih, visoko-kvalitetnih, organskih ili proizvoda sa oznakom kvaliteta prepoznatim na ovim tržištima.

Vebinar se organizuje u okviru projekta "Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope", čiji je cilj pružanje podrške domaćim kompanijama u pristupu novim tržištima i jačanju konkurentnosti poljoprivrednog i prehrambenog sektora.

Učešće na vebinaru je besplatno, samo je neophodna registracija. 

Prijava za vebinar je dostupna na adresi: https://fao.zoom.us/meeting/register/tJUuc-qurDIuG9UuZ4HV4MuNjP8OTYQ63Z06

AGENDA DOGAĐAJA