VESTI

Ulaganja kompanija iz SAD u Srbiji i trend rasta: Vidljive značajne investicije u digital i ICT sektor

May 27, 2021

 

Na panelu „Kako podstaći američke investicije u Srbiji“, u organizaciji Business Info Group, u ime Razvojne agencije Srbije (RAS) o investicionim potencijalima Srbije govorio je savetnik za strateška ulaganja Nemanja Jevtović, koji je istakao da je, uz istraživačko - razvojnu delatnost, strateška orijentacija Vlade, RAS-a i svih entiteta koji se bave stranim direktnim ulaganjima na nacionalnom nivou, okrenuta ka privlačenju projekata koji spadaju u visoko-sofisticiranu industriju i ka privredi zasnovanoj na znanju.

Nova ekonomija/Dušan Đorđević

 

Govoreći o sektorima u fokusu kada je reč o investicijama i tome šta je ostvareno do sada na tom polju, Jevtović je istakao da je ICT sektor jedan od najbrže rastućih sektora, a prostora za rast i razvoj i dalje ima. Kako je napomenuo, Srbija je za tri godine udvostručila izvoz u ICT sektoru i da je „srpski IT najveći neto izvoznik".

Razlozi zbog kojih je naša zemlja jedna od onih koje u svetu privlače najveći broj stranih direktnih ulaganja su brojni, među kojima pre svega politicka i ekonomska stabilnost, uspeh u privlacenju stranih direktnih ulaganja, konkurentnost zemlje, pristup talentima u Srbiji, pristup tržištu od 1,3 milijarde ljudi putem spoljnotrgovinskih sporazuma, optimalna geografska lokacija i benefiti i podsticaji – istakao je Jevtović na ovom panelu.

Šef ekonomskog odeljenja u ambasadi SAD Beron Lobstajn izjavio je da je Srbija dobro napredovala i da se njena atraktivnost menja, da mnoge američke kompanije ulažu u Srbiju direktno ili posredno i da je u Srbiju iz SAD uloženo oko četiri milijarde dolara, a američke kompanije zapošljavaju 20.000 ljudi, što je ohrabrujuće, „ali može i više".

 

Nova ekonomija/Dušan Đorđević

 

Predsednik Upravnog odbora AmCham Srbija Zoran Petrovic rekao je da su američki investitori dugo prisutni u Srbiji i da su investicije „dramatično povećali". On je rekao da su nove investicije usmerene najpre u IT sektor, da je važno da se region povezuje, i da je Srbija možda malo tržište za prodaju, ali da je zanimljivo tržište za one koji žele da nešto proizvode i da izvoze. Petrović je istakao da Srbija ima kvalitetnu radnu snagu, da ima relativno niske troškove poslovanja u poređenju sa razvijenim zemljama, trgovinske sporazume i sa EU i sa istočnim zemljama, i da će u perspektivi biti još američkih investitora.

U digitalnoj ekonomiji i IT američke investicije bile prisutne i da se „zadnjih godina vidi veliko ubrzanje" u nekoliko kategorija, kazao je na panelu direktor Incijative Digitalna Srbija Nebojša Đurđević. On je istakao da su jedna od tih kategorija akvizicije domaćih tehnoloških firmi i te aktivnosti su, ocenio je, „na nivou vodećih igrača globalno". Druga kategorija su, prema njegovim rečima, investicije širenja kapaciteta razvojno-istraživackih centara u Srbiji, a treća kategorija su direktne investicije u tehnološke start-ap kompanije u Srbiji.