VESTI

СРПСКЕ ФИРМЕ НА САЈМУ ПРИВРЕДЕ PANAIR У ТИРАНИ

Nov 23, 2017

ТИРАНА – 23. новембра, 2017. године - Око 100 домаћих фирми учествоваће на Међународном сајму привреде у Тирани PANAIR, који ће бити отворен данас и трајаће до 26. новембра.

Развојна агенција Србије организује наступ 22 домаће фирме из јужне и југозападне Србије, у оквиру PSD (Private Sector Development) пројекта, који реализује у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID).

Српски произвођачи из сектора прехрамбене, модне и лаке индустрије представиће своје производне програме на штанду површине 120 квадратиних метара који се налази у централном делу Палате конгреса.

Такође, у заједничкој организацији РАС и Привредне коморе Србије (ПКС) на засебном Националном штанду Србије површине 290 квадартних метара, своје поризводе и услуге ће представити додатних 40 домаћих излагача, а у суботу ће бити одржана прва скупштина Трговинско-индустријске коморе Албанија-Србија.

Учесницима скупштине Трговинско-индустријске коморе Албанија-Србија, како је најављено, обратиће се албански премијер Еди Рама и министар економије и финансија Арбен Ахметај.

Након пленарног заседања, предвиђен је Пословни форум, односно билатерални пословни разговори албанских и српских привредника.

Међународни привредни сајам PANAIR 2017 ајвећа је сајамска манифестација у Албанији која окупља компаније из свих грана привреде и пружа прилику за сусрете произвођача, трговинских ланаца, увозника и дистрибутера из Албаније.

Сајам PANAIR ће ове године бити одржан 24. пут, а домаће фирме ће имати прилику да своје производе представе и пласирају на нова тржишта, као и да поспеше постојеће и стекну нове пословне контакте.

У 2016. години на сајму је учествовало око 300 излагача из 30 земаља света и забележено је преко 20.000 стручних посетилаца.

 

PSD пројекат - Пројекат подршке развоју приватног сектора се реализује у три града (Врање, Лесковац и Нови Пазар) и девет општина (Прешево, Бујановац, Медвеђа, Рашка, Сјеница, Тутин, Прибој, Пријепоље и Нова Варош) јужне и југозападне Србије. Пројекат је почео са реализацијом у јулу 2013. године и траје до краја 2017. године.

Општи циљ пројекта је јачање ММСП у одабраним регионима путем ширег повезивања, успостављање веза између ММСП у одабраним регионима, као и нових, већих тржишта, те раст продаје и извоза, и отварање нових радних места.

Партнери на пројекту су Развојна агенција Србије, као координатор, док су реализатори на терену акредитоване регионалне развојне агенције (АРРА), које су надлежне за подручје градова и општина где се Пројекат реализује, и то: АРРА „Златибор“ из Ужица, АРРА „СЕДА“ из Новог Пазара, Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа - ЦРЈПО из Лесковца, и Регионална агенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа из Краљева.