VESTI

SEE AUTOMOTIVE CONFERENCE 2024

May 23, 2024

Јубиларна 10. конференција “SEE Automotive – Connect&Supply” одржана је 21. и 22. маја, 2024. године у хотелу Crown Plaza у Београду

 

 

Конференција “SEE Automotive – Connect&Supply 2024”, коју традиционално организује Аутомобилски и мобилити кластер Србије, у сарадњи са Развојном агенцијом Србије и подршку Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ и других бројних партнера, окупила је преко 260 представника компанија аутомобилског сектора из Југоисточне Европе и више од 20 еминентних говорника.

Овогодишњу конференцију отворили су г. Игор Вијатов, директор Аутомоблског кластера Србије, гђа Анке Конрад, амбасадорка СР Немачке у Србији, г. Емануел Жофре, директор Канцеларије ЕК у Србији, а присутнима су се обратили и г. Владимир Томић, директор Сектора за стратешка улагања Развојне агенције Србије, и г. Томислав Кнежевић, руководилац ГИЗ Пројекта за развој приватног сектора.

Главне теме овогодишње конференције биле су актуелности из области е-мобилности, декарбонизације, али и нових трендова у комбиновању високих технологија и радне снаге. Главни циљ је повезивање ОЕМ произвођача, TIER1&2 компанија и релевантних јавних институција, и улазак у ланце добављача, како би се подстакао развој аутомобилске индустрије у региону Југоисточне Европе.

О актуелним плановима ОЕМ и TIER1&2 компанија, изазовима и потенцијалима за добављаче из Југоисточне Европе, као и могућностима за развој и примену иновација у аутомобилској индустрији, током два дана Конференције, говорили су представници најзначајнијих светских аутомобилских компанија и пратећих индустрија, који већ послују и у Србији: ZF, Continental, Kia, Norma, Grah Automotive, Feka, и многих других. Као успешна прича представљена је компанија Rivian која је у Србији отворила Развојни центар.

Другог дана конференције, у оквиру Европске мреже предузетништва и подршку Развојне агенције Србије, одржано је преко 300 б2б састанака. Из досадашње праксе је закључено да овај сегмент конференције значајно доприноси повезивању добављача и размени искустава.

AC Serbia је мрежа српских компанија и организација које се баве производњом делова и компоненти за аутомобиле, односно пружањем услуга у аутомобилском сектору. Мисија AC Serbia повезује пословање и умрежавање научних, развојних и јавних институција у покретању заједничких развојних пројеката, јачању конкурентности својих чланица, постизању профитабилног позиционирања у ланцу вредности добављача међународних произвођача аутомобила и индиректно утиче на побољшање економске ситуације у оквиру целог сектора добављача аутомобила.

 

 

  

  

  

  

  

Фото: AC Serbia