Вести

Винари 'Отвореног Балкана' на највећем светском сајму Vinitaly 2023

Apr 03, 2023

Регионални сајам “Wine Vision by Open Balkan”, који су први пут заједно 2022. године организовали Србија, Албанија и Северна Македонија, представљен је на највећем сајму вина на свету Vinitaly

 

ВЕРОНА, 2 – 5. априла 2023. године – На 55. по реду међународном сајму вина, Vinilaty 2023, представља се 4.500 излагача из Италије, Европе и целог света, међу којима и излагачи земаља чланица иницијативе Отворени Балкан. На штанду Wine Vision by Open Balkan представиће се 200 етикета најбољих вина - 42 винарије из Србије, 14 из Северне Македоније и 20 винарија из Албаније.

Првог дана сајма, штанд земља чланица инцијативе Отворени Балкан посетли су председник Србије Александар Вучић, премијер Албаније Еди Рама, премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски, као и министар спољних послова и међународне сарадње Италије Антонио Тајани.

 

  

  

  

  

 

Вина на Open Balkan штанду представиће врхунски сомелијери три земље, док ће трећег дана сајма бити организован и мастерклас на коме ће бити представљене аутохтоне сорте Балкана. Публици ће бити представљена вина из различитих винородних регија, пажљиво одабраних да прикажу диверзитет и неоткривене потенцијале балканске винске сцене:

- Vinčić - Grasac White Reserve (Србија)

- Čokot - 100% Prokupac (Србија)

- Lastar - Tamjanika (Србија)

- Tikveš - Barovo Crveno (Северна Македонија)

- Kamnik - Vranec terroir (Северна Македонија)

- Stobi - Vranec veritas (Северна Македонија)

- Nurellari - Serina (Албанија)

- Cobo - E kuqja e Beratit (Албанија)

- Cobo - Shendevere (Албанија)

Ове године Vinilaty обележиће и рекордан број учесника - посетилаца, излагача, купаца - увозника, дистрибутера и њихових асоцијација из Европе, али и из целог света од САД, Централне и Јужне Америке, преко Африке до Азије.

Након презентације у Верони, очекује се да купци италијанског сајма посете и Београд, који ће од 16. до 19. новембра бити домаћин другог по реду регионалног сајма вина и престоница винске индустрије у нашем делу света.