Вести

ВЕБИНАР: Водич за извоз свежег, смрзнутог и прерађеног воћа и поврћа на тржиште Нордијског региона

Nov 17, 2022

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) и Европска банка за обнову и развој (EBRD), у сарадњи са Развојном агенцијом Србије, 1. децембра организују вебинар посвећен темама у вези извоза свежег воћа и поврћа на тржиште Нордијског региона

Вебинар је намењен произвођачима и извозницима свежег, смрзнутог и прерађеног воћа и поврћа са Западног Балкана, који желе да сазнају више о извозним могућностима и пласману на значајном европском тржишту Нордијског региона. Експерти из области извоза и пласмана на тржиште Нордијског региона ће на овом панелу пружити учесницима све актуелне информације у вези тржишта хране у Шведској, Норвешкој, Финској и Данској: трендовима, перспективама online продаје, савете за дизајн и обележавање малопродајног паковања и упознати их са кључним корацима у процесу извоза свежег, смрзнутог и прерађеног воћа и поврћа. По завршетку излагања, учесници ће имати прилику да поставе питања и покрену дискусију са говорницима о свим изазовима и недоумицама које имају приликом планирања извоза воћа и поврћа на ово тржиште.

Тржишта Нордијског региона имају велики потенцијал за увоз пољопривредних и прехрамбених производа и представљају значајну прилику за компаније са Западног Балкана. Са преко 26,5 милиона потрошача, значајном потрошачком моћи становника и преко 74,5 милијарди промета у малопродаји чине га атрактивним за потенцијалне добављаче. Укупна вредност тржишта хране у Нордијском региону од 85 милијарди константно расте у традиционалним каналима дистрибуције, као и онлајн продаји. Потражња за храном наставља са растом у наредном периоду праћена повећањем потреба и интереса потрошача за куповином свежих, високо-квалитетних, органских или производа са ознаком квалитета препознатим на овим тржиштима.

Вебинар се организује у оквиру пројекта "Подршка диверзификацији извоза пољопривредног и прехрамбеног сектора Западног Балкана и Источне Европе", чији је циљ пружање подршке домаћим компанијама у приступу новим тржиштима и јачању конкурентности пољопривредног и прехрамбеног сектора.

Учешће на вебинару је бесплатно, само је неопходна регистрација.

Пријава за вебинар је доступна на адреси: https://fao.zoom.us/meeting/register/tJUuc-qurDIuG9UuZ4HV4MuNjP8OTYQ63Z06

АГЕНДА ДОГАЂАЈА