Вести

У СУСРЕТ НОВИМ ИНВЕСТИЦИЈАМА

Jun 13, 2024

Развојна агенција Србије (РАС) је као један од организатора учествовала у привредној мисији Републике Србије у Јапану

 

Директор Сектора за међународну сарадњу, г. Никола Јанковић је као представник РАС-а био члан државно-привредне делегације која је боравила у Токију у периоду од 3. до 6. јуна. Циљ посете делегације Србије Јапану је боље упознавање јапанских инвеститора са привредним потенцијалима које Србија, као једна од најатрактивнијих локација, нуди инвеститорима, као и представљање Србије као политички и економски стабилне земље и поузданог партнера.

Током посете представници делегације имали су прилике да се кроз серију састанака сусретну са највишим званичницима бројних министарстава – привреде, спољних послова, унутрашњих послова и комуникације (надлежно за вештачку интелигенцију), трговине и науке, али и да учествују на Пословном форуму који је окупио представнике најутицаjнијег пословног удружења Keidanren. Такође, одржани су и састанци са представницима неких од најзначајнијих корпорација попут Mitsubishi, Itochu, Takeda, и других.

За РАС су посебно важни сусрети били са највишим руководством компанија које су већ инвестирале у Србији Nidec (Нови Сад) и JFE Shoji (тренутно гради погон у Инђији). На тим састанцима разговарало се о глобалним плановима ових корпорација као и будућим плановима везаним за Србију. Обе компаније остају посвећене Србији као својој главној локацији за даље ширење пословања у Европи. РАС ће свакако наставити да пружа сву неопходну подршку овим компанијама као и свим потенцијалним новим инвеститорима из Јапана.

 

Посета Јапану је организована у сарадњи са амбасадом Србије у Јапану,  амбасадом Јапана у Београду и Привредном комором Србије. Званичну делегацију су чинили министри ресора трговине, науке и привреде, г. Томислав Момировић, гђа Јелена Беговић и гђа Адријана Месаровић, као и председник Привредне коморе Србије г. Марко Чадеж. Привредни део делегације су чинили представници домаћих компанија ELIXIR Group, MIND Group, MIKROELEKTRONIKA, BITGEAR, SMARTCAT и Pepper consulting group (PSG). За представнике домаћих компанија ПКС је уз помоћ JETRO (Japan External Trade Organization) и Keidanren организовао посебан Б2Б сусрет са заинтересованим јапанским фирмама.

 

  

ФОТО: ТАНЈУГ/ ЂОРЂЕ КРСТИЋ