Вести

СРБИЈА СВОЈОМ ТЕХНОЛОГИЈОМ ОСВАЈА БЛИСКИ ИСТОК

Oct 16, 2021

 

Иноватори из наше земље наступају на GITEX-у, највећем глобалном технолошком догађају године у Дубаију

 

Србија ће се у склопу ширег представљања на Светској изложби Еxпо 2020 Дубаи први пут представити и на GITEX-у, који је ове године прерастао у највећи технолошки догађај у свету и у региону Средњег истока и Северне Африке (MENA), а који ће се одржати од 17. до 21. октобра у Дубаију.

 

На GITEX-у наша земља се представља представља под брендом Србија ствара технологију / Сербиа цреатес тецх, а учешће је потврдило 11 одабраних компанија и институција: Државни дата центар, Биосенс Институт, Институт за вештачку интелигенцију и осам IT компанија (“ZESIUM MOBILE”, “SAGA”, “CodeIT”, “DEVTECH”, “BRAINEERING IT SOLUTIONS”, “QUANTOX”, “TELEGROUP”, “EGZAКTA ADVISORY”).

“GITEX окупља глобалне лидере високо технолошке индустрије, стартапове и иноваторе који мењају свет и због тога представља велику шансу за Србију да прикаже целом свету своје иновације на пољу дигиталне технологије и стручњаке који стоје раме уз раме са стручњацима из најразвијенијих земаља света. Ово је први пут да Србија на овако стратешки и организован начин учествује на највећем технолошком догађају и то истовремено и усклађено са наступом на ЕXPO 2020 Dubai. Србија ће својом технологијом освојити Блиски исток”, изјавила је Ана Илић, виша саветница председнице Владе и заменица Генералне комесарке Србије за Еxpo Dubai 2020.

Свеобухватним наступом на Gitex-у представићемо због чега нас називају “Силицијумском долином Балкана”, како смо постали лидери на пољу Блоцкцхаин технологије и центар високо образованих талената, али и показати због чега је важно да као једна од ретких земаља у Европи и свету поседујемо Стратегију за развој вештачке интелигенције.

“Свету ћемо презентовати Србију као земљу креативности, иновативности и инжењерске изврсности, где глобалне компаније отварају своје развојне центре, а локалне компаније стварају глобално успешна решења. Представићемо земљу где се вештачка интелигенција изучава у основној школи, а већ су осмаци обучени за програмирање. Земљу која има највећи и најмодернији дата центар у овом делу света и где је дигитализација управе постала национални понос. Истовремено, нашим иновативним компанијама и стартапима ставићемо на располагање све наше контакте из Уједињених Арапских Емирата и региона Блиског Истока, глобалних компанија и инвеститора, и на тај начин уложити у њихов успех”, изјавила је Марта Арсовска Томовска, директор у Кабинету председнице Владе Републике Србије и једна од пет наших панелиста на глобалним конференцијама који се одржавају у склопу GITEX-а.

Поред Томовске, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић, директор тима за IT и предузетништво у Кабинету председнице Владе Републике Србије Ненад Пауновић, као и директори наших компанија у области брокчејна и вештачке интелигенције Иван Бјелајац и Владимир Црнојевић - учествоваће и на специјализованим конференцијама на теме: паметни градови, иновацијски екосистем и подстицаји, вештачка интелигенција у пољопривреди и блокчејн, где ће разменити мишљења и искуства у области високо развијених технологија и достигнућа са колегама из других земаља. 

“GITEX ће бити јединствена прилика да се на великој међународној позорници представи институт БиоСенс са својим иновативним решењима у домену примене информационих технологија у пољопривреди и производњи хране. GITEX је изузетно значајна манифестација и једна од највећих тог типа на свету, где се представљају најважнији домети у свету информационих технологија. Одржава се у Уједињеним Арапским Емиратима у којима постоји значајна свест о недостатку хране у будућности и потребама за инвестирање у савремену производњу хране. Стога сматрам да је ово право место да Институт BioSens представи своје резултате и постигнута истраживања у сарадњи са индустријом, а све у циљу обезбеђивања хране будућности за глобалну популацију која расте“, истиче директор BioSense института Владимир Црнојевић.

У оквиру наступа Србије, Фондација Петља која је основана са циљем унапређивања алгоритамске писмености у Србији, одржаће предавање на тему Python / Pygame за 240 најбољих ђака средњих школа из Емирата.

Влада Републике Србије ће такође по први пут представити изабране стартапове из наше земље на GITEX Future Stars 2021 – највећем догађају посвећеном развоју стартапова у региону Блиског Истока, Северне Африке и Јужне Азије, који се одржава у оквиру GITEX конференције.

Стартапи које ће представљајти Србију на GITEX Future Stars су: „Joberty Technologies”, “Kredium”, “White Lemur”, “Stock Studio”, “VizLore Digital Asset Management” и “Deep Blue Sea Studio”и долазе из области друштвених мрежа, FinTech-а, вештачке интелигенције, заштите животне средине и корпоративног софтвера. Сви стартапи имају могућност да се пријаве и за „Супернова изазов“, где ће најбољи бити награђен са чак 200.000 долара.

„Имајући у виду да на овом глобалном догађају своје ућешће већ традиционално потврђују највеће светске IТ компаније, инвестициони фондови и инвеститори, као и да организатори најављују окупљање више од 750 стартапова из 75 држава који ће се представити пред 400 VC фондова и инвеститора из више од 30 земаља, наступ српских компанија на GFS и GITEX-у сматрамо инвестицијом у развој домаће стартап сцене“, истиче Илић.

Подршку наступу Србије на GITEX-у пружају Кабинет Председнице Владе Републике Србије, Привредна комора Србије и Развојна Агенција Србије, која ће свакодневно презентовати предности и шансе за инвестирање у нашу земљу.