Вести

СРБИЈА НА II ИНВЕСТИЦИОНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У ДУБАИЈУ ПРЕДСТАВЉА ПРИЛИКЕ ЗА УЛАГАЊА У НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У АУТОМОБИЛСКОЈ, ТРАНСПОРТНОЈ И ХЕМИЈСКОЈ ИНДУСТРИЈИ

Dec 12, 2021

 

Развојна агенција Србије (РАС) и целокупан Оперативни тим за реализацију наступа Србије на ЕXPO 2020 DUBAI, 13. децембра на Павиљону Србије у Дубаију, организују другу инвестициону конференцију која ће представити прилике за инвестирање у секторима аутомобилске индустрије са фокусом на електричну мобилност, хемијске и индустрије шинских возила. Растући тренд улагања у одрживи транспорт, е-мобилност и нове технологије у производњи у сектору транспорта прилика су да се Србија позиционира као индустријски лидер у овом делу Европе, те је Еxpo Dubai право место да се инвеститорима приближе ова три сектора и успостави контакт за нова улагања.

 

Инвестициона конференција посвећена индустријама одржава се у току Еxpo тематске недеље „Знање и учење“, те у ће у том духу конференцију отворити Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић. Учесници и говорници  биће саветници из РАС који ће публици представити разлоге и прилике за улагање у пројекте е-мобилности и транспорта и сектор хемијске индустрије у Србији, градоначелник Града Крагујевца Никола Дашић и представници реномираних компанија из сегмента транспорта и хемијској сектора.

Све популарнија тема Е-мобилности и тежње на глобалном плану ка одрживом развоју и смањењу емисије штетних гасова уско су повезане са аутомобилском и шинском индустријом које представљају оно што називамо сустаинабле (одрживим) транспортом. Растући тренд улагања у е-мобилност и нове технологије у производњи у сектору транспорта простор су у коме Србија може да се позиционира као индустријски лидер у овом делу Европе. С друге стране, хемијска индустрија са дугом традицијом још један је од сегмената који отвара велики простор за улагања, и има улогу у стремљењима ка одрживом и зеленом развој како унутар самих процеса производње тог сектора, тако и као потпора другим индустријама.

Улагања у иновације у индустријама и е-мобилност са собом доноси и унапређење образовања и науке, сарадњу приватних технолошки напредних компанија са образовним системом и институцијама у Србији, а то значи уједно креирање технолошки напредног и економски успешног друштва. Стога ће на конференцији бити присутни и представници образовних институција, научних института из Србије, попут Машинског и Хемијског факултета, Института Винча, представници Министарства који се баве дуалним образовањем и других, отворених за даље повезивање и сарадњу образовног и научног система са компанијама и потенцијалним инвеститорима.

Са 80огодишњом традицијом и вредношћу пројеката од око 2 милијарде евра од 2019. којима је планирано отварање око 43 хиљаде радних места, аутомобилска индустрија у Србији све више је усмерена на пројекте високо-технолошког карактера, електричну мобилност и одрживе видове транспорта и технолошки напредне сегменте сектора. Тежња конференције је привлачење пажње додатних инвеститора из света који су спремни да у овакве пројекте. А као део теме одрживог транспорта, на инвестиционој конференцији биће речи и о производњи у оквиру железничког транспорта, наводи РАС.

„“European Green Deal“ (Европски Зелени Договор) Европске комисије предвиђа смањење емисије штетних гасова за 90% до 2050. године. Према „Стратегији одрживе и паметне мобилности“ EK и њеним акционим планом, Европа је усмерена ка све већем коришћењу железнице као једног од видова паметног, конкурентног, безбедног и приступачног транспортног система. То значи и да ће расти улагања у производњу компоненти за ову индустрију, а Србија може наћи своје место управо у инвестицијама у овој области“, истиче Драгана Крунић, Саветница за комуникације у РАС-у.

Након конференције и у данима након догађаја одржаће се састанци са потенцијалним инвеститорима и представницима заинтересованих компанија.

Инвестиционе конференције Србије у оквиру наступа на манифестацији Expo 2020 Dubai део су целокупног представљање наше земље и саставни део бизнис компоненте наступа Србије на Еxpо-у која укључује и велики број активности, Б2Б сусрета и догађаја, бизнис форума. Ово је друга по реду конференција, док се до краја трајања ЕXPO-а очекују још три инвестициона догађаја.