Вести

Србија на 24. Међународном сајму привреде у Мостару

May 05, 2023

На сајму привреде у Мостару, своју извозну понуду представило је и четрнаест домаћих компанија

У организацији ПКС и Развојне агенције Србије на Националном штанду представиле су се Galeb Metal Pack (производња металних затварача), Sweety Plus (производња залеђених домаћих торти), Gruža Agrar (пројектовање и постављање система противградне мреже у воћњацима), Ekosan (производња биоцидних и ветеринарских производа), MTM Sirela (производи намењени млекарској индустрији, као и производња потрошног материјала за прехтамбену индустрију), Podrum Pevac (производња јаких алкохолних пића, ликера, вина), Stanić (производња процесуираног, упакованог и замрзнутог воћа), Maber Comerc (производња шпорета и пећи на чврсто гориво, котлова на пелет), Uniplast (производња и дистрибуција фармацеутске, козметичке и медицинске амбалаже), Wood Holz (дизајнирање, производња и продаја ексклузивне дрвне галантерије), Nautilus (тушеви за плаже и базене, сензорске славине), DPS Klas Group (производња брашна), BHK Greenhouse (производња и монтажа пластеника) и JOVIĆ VILJUŠKARI (производња виљушкара).

Мостар традиционално почетком маја, у време одржавања Међународног сајма привреде, постаје центар билатералних, политичких и привредних сусрета. Како је земља партнер овогодишњег сајма Израел, нерезидентни изрелски амбасадор за БиХ Галит Пелег, је отворила 24. по реду сајам привреде. Свечаном отварању присуствовали су и премијерка Србије Ана Брнабић, премијер Хрватске Андреј Пленковић, председавајућа Савета министара БиХ Борјана Кришто,  присзтнима су се обратили и председник Владе Федерације БиХ Нермин Никшић, директор Мостарског сајма Далфина Бошњак, као и градоначелник Мостара Марио Кордић.

  

Фото: ТАЊУГ/ПЕЂА ВУЧКОВИЋ

Мостарски сајам привреде по броју излагача и посетилаца, једна је од најважнијих сајамских изложби у Босни и Херцеговини. На простору од око 30.000м2 представило се око 800 излагача из више од 30 земаља региона и Европске уније.

Тржиште Босне и Херцеговине водеће је извозно тржиште за домаћу привреду, уз обим размене који је у 2022. години достигао вредност од око 3,3 милијарди евра и суфицит домаће привреде од више од 840 милиона евра. Осим географске близине и позитивних трендова у обиму раста робне размене на тржишту БиХ, могућности за пласман домаћих производа су значајне.

У оквиру сајма одржане се едукативне радионице, конференције, пословни форуми и b2b сусрети, на којима су привредници добили прилику да размене искуства, прошире круг пословних познанстава и унапреде пословање кроз склапање нових пословних уговора.